Un nou proiect de lege vine cu schimbări în ceea ce privește Declarația unică. Formularul trebuie completat de toți românii care au obținut venituri independente, contractate de drepturi de autor, investiții precum dividente, chirii, criptomonede sau dobânzi bancare.
În 2025, Declarația unică vine cu o nouă versiune, care va fi utilizată de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent, 2024. Termenul limită pentru depnerea acesteia este data de 25 mai 2025.
Declarația poate fi depusă online, prin intermediul „Spațiului privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro sau pe „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
În același timp, declarația poate fi completată și în format fizic, pe hârtie, la registratura organului discal sau prin poștă, cu confirmare de primire.
În același timp, un proiect de lege prevede eliminarea anumitor sarcini administrative din formular. Printre acestea se numără renunțarea la declararea veniturilor estimative. Astfel, românii nu vor mai avea obligația de a depune declarația unică pentru estimarea veniturilor și a obligațiilor fiscale în cursul anului fiscal. Totodată, declararea veniturilor efective și stabilirea obligațiilor fiscale pentru 2025 se vor face dacă proiectul se aprobă, până la 25 mai 2026. La polul opus, costul achiziției caselor de marcat nu va mai fi impus din impozitul anual. Contribuabilii nu vor mai avea posibilitatea de a aloca suma de 3,5% din impozitul anual pentru entități nonprofit, unități de cult sau burse private, decât din impozitul pe veniturile din salarii.