Schimbări majore la examenul de Rezidențiat. Din 2026, viitorii medici vor face față unei noi provocări. Detaliile proiectului de OUG care transformă concursul. Vor exista patru subdomenii și subiecte naționale unice

Anul 2026 va aduce schimbări majore pentru studenții de la Medicină din anii terminali. Examenul de Rezidențiat urmează să se desfășoare în alte condiții, iar subiectele vor fi unice la nivel național.
Filip Stan
29 aug. 2024, 16:26
Schimbări majore la examenul de Rezidențiat. Din 2026, viitorii medici vor face față unei noi provocări. Detaliile proiectului de OUG care transformă concursul. Vor exista patru subdomenii și subiecte naționale unice
Schimbări majore la examenul de Rezidențiat. Din 2026, viitorii medici vor face față unei noi provocări. Detaliile proiectului de OUG care transformă concursul. Vor exista patru subdomenii și subiecte naționale unice

Ministerul Educației a publicat luni, 26 august, un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) care propune modificări semnificative pentru examenele de rezidențiat. Conform acestui proiect, începând cu anul 2026: examenul de admitere în rezidențiat va fi structurat pe patru subdomenii distincte și, de asemenea, pentru examenul de specialitate, care marchează finalizarea rezidențiatului, se vor introduce subiecte standardizate la nivel național. Aceste propuneri sunt în prezent supuse dezbaterii publice, urmând să fie analizate și discutate înainte de o eventuală implementare.

Mai exact, în ceea ce privește concursul de intrare în rezidențiat pe locuri/posturi, la articolul 3 din OUG 18/2009 care reglementează în prezent rezidențiatul, ar urma să apară astfel: „(3) Începând cu concursul național de rezidențiat din trimestrul IV al anului 2026, pentru domeniul medicină concursul se poate organiza pentru următoarele subdomenii:

a. subdomeniul specialități medicale
b. subdomeniul specialități chirurgicale
c. subdomeniul specialități paraclinice și de laborator
d. subdomeniul anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență

Citește și: Nicolae Ciucă, după BPN al PNL: ”Eu voi fi cel care voi candida la președinția României. Împreună vom reuși să câștigăm alegerile prezidențiale”

Repartiția specialităților pe cele patru subdomenii se face prin Ordin al Ministrului Sănătății, cu consultarea Colegiului Medicilor din România.

(4) Tematica și bibliografia pentru fiecare domeniu, respectiv subdomeniu de concurs sunt publicate cu cel puțin 6 luni înainte de organizarea concursului.

(5) Rezultatele concursului național de admitere în rezidențiat pe locuri și pe posturi se confirmă prin ordin al ministrului sănătății”.

Potrivit Notei de Fundamentare (NF) a OUG proiect, „prin modificarea propusă, respectiv ca pentru domeniul medicină concursul să se desfășoare pe patru subdomenii se creează cadrul legal pentru a da posibilitatea candidaților licențiați ai facultăților de medicină la o mai bună orientare profesională pentru un anumit grup de specialități, medicale, chirurgicale etc.)”.

Cât despre examenul de specialitate, adică cel susținut după anii de rezidențiat, acesta ar urma să prevadă probă scrisă cu subiecte unice la nivel național, începând cu prima sesiune de examene din 2026 – semestrul I.

În prezent, de examenele de ieșire din rezidențiat se ocupă mai multe comisii de specialiști de la nivelul universităților de medicină – centre de examinare. Iată ce prevede proiectul de ordonanță de urgență:

„La articolul 15 după alineatul (31) se introduce un nou alineat, alineatul (32) cu următorul cuprins:

«(32) Începând cu sesiunea de examen din semestrul I al anului 2026 proba scrisă a examenului pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog și, respectiv, farmacist specialist se desfășoară cu subiecte unice pe țară pentru fiecare specialitate. Comisia națională de elaborare a subiectelor pentru proba scrisă este formată din coordonatori de rezidențiat din specialitatea respectivă din toate centrele universitare unde se desfășoară pregătirea și este desemnată prin ordin al ministrului sănătății. Președintele comisiei se desemnează prin tragere la sorți în dimineața examenului dintre membrii comisiei.

Probele clinice sau practice se susțin în fața unor comisii propuse de instituțiile de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate, respectiv instituțiile de învățământ superior care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie acreditate, cu avizul colegiilor profesionale și numite prin ordin al ministrului sănătății»”.

Rezidenții vor putea să urmeze alte forme de pregătire postuniversitară în afara timpului de lucru. Interdicția din prezent de la articolul 7 – OUG 18/2009 dispare:

„Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

«Art 7 – (1) Pe perioada pregătirii în rezidențiat, medicii rezidenți pot urma alte forme de învățământ postuniversitar medical uman de specialitate, în afara programului de lucru prevăzut în contractul individual de muncă.

(2) Condițiile de participare la programele de studii complementare în vederea obținerii de atestate și condițiile de exercitare a competențelor dobândite se aprobă prin ordin al ministrului sănătății»”.

Proiectul de ordonanță de urgență mai prevede și că rezidenții sunt trecuți într-un registru coordonat și de Ministerul Educației. „În prezent, gestionarea Registrului matricol naţional al rezidenţilor se face preponderent de către Ministerul Sănătății”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de OUG.

„La articolul 8 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

«(2) Gestionarea activității de pregătire în rezidențiat, prin Registrul matricol național al rezidenților, se face, la nivel național, de către Ministerul Sănătății, prin structura de specialitate, respectiv de către Ministerul Educației, prin direcțiile de pregătire în rezidențiat și departamentele de pregătire în rezidențiat, organizate conform Legii nr. 199/2023, respectiv la nivelul instituțiilor de învățământ superior care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie acreditate»”.

Apar modificări și la schimbarea specializării din timpul pregătirii la rezidențiat.

„Articolul 222 se modifică și avea următorul cuprins:

«Art. 222 – (1) Pot solicita schimbarea specialității alese în urma concursului de rezidențiat rezidenții pe loc care au efectuat, până la data solicitării, mai puțin de jumătate din durata totală de pregătire în specialitatea respectivă, cu condiția ca punctajul obținut la concursul de rezidențiat promovat să fie cel puțin egal cu cel mai mic punctaj de la specialitatea solicitată în centrul universitar respectiv și numai cu avizul de primire al instituției de învățământ superior cu profil medical acreditate și al unui coordonator acreditat din centrul universitar de pregătire. Avizul coordonatorului de program va conține obligatoriu și recomandarea privind stagiile ce pot fi echivalate ca urmare a schimbării specialității. Schimbarea specialității se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, o singură dată pentru același concurs de rezidențiat promovat.

(2) Prin excepție de la prevederile alin.(1) medicii rezidenți pe loc, indiferent de anul de pregătire, care din motive obiective nu finalizează stagiul de rezidențiat în specialitatea obținută prin concurs pot solicita schimbarea specialității alese în specialitatea medicină de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist în specialitatea medicină de familie se face după parcurgerea integrală a curriculumului de pregătire în această specialitate.

(3) Prevederile alin.(1) și alin.(2) nu se aplică rezidenților pe post.

(4) Rezidenții care schimbă specialitatea în condițiile prevăzute la alin. (1), respectiv alin. (2) au obligația de a comunica Ministerului Sănătății dovada încheierii noului contract individual de muncă sau a actului adițional la contractul individual de muncă, după caz, în termen de 45 de zile de la data emiterii ordinului ministrului sănătății»”, se mai arată în proiectul de OUG.

Citește și: Imagini șocante. Bărbat cu handicap răpit din faţa unui supermarket din Timişoara şi pus să cerşească

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Comuna bogată din România care poate deveni oraș, deși locuitorii nu își doresc acest lucru. O mulțime de persoane s-au mutat aici în ultimii ani
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Vecinii te vor da în judecată pentru despăgubiri. Iei amenda și de la Primărie
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
O altă zi cu mari probleme meteo. Temperaturile sunt bizare
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Se retrage permisul de conducere pe viață. Șoferii nu mai au dreptul să îl recupereze vreodată
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!