Schimbări majore pentru pietoni în noul Cod Rutier: amendă de 435 lei dacă traversezi strada cu căşti sau cu ochii în telefon

Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic, potrivit unui proiect aflat în Parlament.
Filip Stan
13 nov. 2023, 22:14
Schimbări majore pentru pietoni în noul Cod Rutier: amendă de 435 lei dacă traversezi strada cu căşti sau cu ochii în telefon

Cod Rutier. Demnitarii au pregătit un proiect legislativ care prevede amenzi drastice pentru pietonii care traversează cu ochii în telefon sau care au căștile în urechi. Este vorba de o inițiativă legislativă care aduce noi schimbări Codului Rutier.
Pietonii care traversează privind în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic. Este vorba despre un proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier în acest sens. Și conducătorii de trotinete ar putea fi amendați. Părerile sunt împărțite când vine vorba de posibilitatea adoptării noilor reguli. Unii spun că poate în acest fel vor scăpa de o dependență de telefon de care sunt conștienți. Altii, însă, sunt convinși că au atenție distributivă și nu le consideră un pericol.

Codul Rutier 2023: Amenzi  pentru pietonii neatenți

Astfel, noile propuneri de modificare a Codului Rutier permit sancționarea pietonilor care utilizează telefonul, căștile sau camerele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni. Amenzile pot ajunge și la 435 de lei.

Peste 80 de accidente grave în care au fost implicați pietoni s-au produs în Capitală în anul 2022. Anul acesta au fost raportate de 52 de accidente grave. Cinci persoane au decedat în timp ce traversau pe trecerile de pietoni. Dar se pare că aceste statistici nu îi sperie pe bucureștemi.
Cod rutier 2023. Aceasta este cea mai grea întrebare din chestionarele auto, pare imposibil de rezolvat! Care sunt cele mai întâlnite întrebări-capcană

„Da, pot să fiu atent și au și o facilitate, care redau în mod ecou sunetele din jurul meu, și atunci nu obturează complet, deci pot să fiu atent și la ceea ce ascult, dar și la ceea ce se întâmplă în jur”, a declarat un cetățean în timp ce traversa cu ochii în telefon.

Și pietonii pot fi o amenințare reală pentru siguranța participanților la trafic

Potrivit noilor amendamente pentru Codul Rutier, trebuie să renunțăm la căști chiar și atunci când traversăm liniile de cale ferată. De asemenea, prevederile sunt valabile și pentru cei care folosesc trotinetele ca mijloc de deplasare.

Specialiștii atrag atenția că nu doar conducătorii auto sunt un pericol în trafic atunci când folosesc telefoanele mobile. Sorin Ene, specialist în conducere defensivă subliniază faptul că nu puțini sunt pietonii care traversează chiar și pe trecerea de pietoni fără a se asigura în prealabil.

Noile prevederi pentru Codul Rutier au fost depuse la Senat

„Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească.
Cod rutier 2023. Şoferii neatenţi pot rămâne 3 luni fără permis, s-a schimbat legea. Recidiviştii, 6 luni pietoni!
Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații. De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!”, potrivit Digi 24.

Noile prevederi pentru Codul Rutier au fost depuse la Camera Superioară a Parlamentului, dar trebuie să primească vot favorabil și în Camera Deputaților pentru a fi promulgat.

Noul Cod Rutier 2023: Modificări majore pentru șoferii tineri, pietoni, bicicliști și trotinetiști

O propunere legislativă depusă la Senat prevede o serie de modificări majore ale Codului Rutier, care ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere.

Printre cele mai importante modificări se numără:

  • Interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această prevedere ar urma să se aplice tinerilor de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
  • Majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.
  • Efectuarea examinării pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate de către o autoritate competentă.

De asemenea, propunerea legislativă prevede o serie de modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care:

  • Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.
  • Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.
  • Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloana de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației.

Propunerea legislativă este încă în stadiul de proiect și va trebui să fie aprobată de Parlament înainte de a intra în vigoare.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării