Schimbari majore pentru profesori. Ministerul Educatiei vrea sa introducă master didactic pentru cadrele didactice

Ministerul Educatiei Nationale pregateste o surpriza pentru profesori. Începând din toama, mai multe universitati din tara vor avea cursuri pentru cei care sunt deja la catedra. Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a precizat ca aceste cursuri se vor face pe fonduri europene.
Filip Stan
11 ian. 2016, 17:59
Schimbari majore pentru profesori. Ministerul Educatiei vrea sa introducă master didactic pentru cadrele didactice

„Avem în vederea ca toamna aceasta sa lansam master didactic în mai multe universitati din România. Vom folosi fonduri europene pentru acest lucru. Sper ca programul sa fie pe 7 ani. Este vorba de a pregati intrarile în sistem si trebuie sa avem mare grija si de oamenii care sunt în sistem. Resursele sunt orientate si catre cei care sunt deja în sistem si pentru care doar putin trebuie sa adaugam ca sa fie stimulati si sa arate deplina performanta. Eu cred ca au performanta”, a declarat Adrian Curaj pentru DIGI24.

Întrebat daca acest master este obligatoriu, ministrul Educatiei a precizat ca acest master este pentru o pregatire suplimentara a profesorilor.

„Masterul este pentru intrari, iar pregatirea continua este pentru cei care sunt acum în scoala si vor trebui sa li se picure ingrediente diferit astfel încât si abordarea intredisciplinara sa nu mai fie o durere, ci sa fie lucru placut, modul de livrare al continutului sa fie mai bun. Resursele vor fi asigurate din fonduri europene”, a mai spus ministrul.

Citeste si: Adrian Curaj: Acţiunile profesorilor implicaţi în lucrările deţinuţilor sunt în nume personal

De asemenea, ministrul Adrian Curaj a vorbit, duminică, despre reforma în educaţie şi a menţionat că sunt deja peste 6.000 de comentarii asupra propunerilor privind planul cadru de învăţământ pentru clasele a V-a – a VIII-a. „Dincolo de a număra orele de un fel anume, trebuie să vedem cum va arăta conţinutul”, a subliniat ministrul Educaţiei.

„O schimbare profundă înseamnă înţelegerea unor lucruri. Legat de curriculă, nu am reuşit să facem paşi importanţi în zece ani, pentru că nu am reuşit un echilibru între a şti şi a fi. Din această cauză au fost discuţii de nivel scăzut legat de structura în sine, dar nu de sensul materialelor educaţionale.

Elevii se întorc luni la şcoală. Calendarul tezelor, examenelor şi vacanţelor din semestrul II

Va trebui să mergem pe predictibilitate. În urma consultării publice – sunt peste 6000 de comentarii privind planul curricular de la clasa a V-a până la a VIII-a – vom căuta să asigurăm un spaţiu cu predictibilitate şi inovare. Nu se va mai lucra pentru fiecare materie la o structură anume de către un grup, ci vor fi mai multe grupuri care vor lucra în paralel, în vară aceste grupuri se vor întâlni, vor discuta şi cu profesorii şi se va discuta care dintre scenariile propuse e cel mai interesant. La summer camp se vor discuta variante de conţinut”, a explicat ministrul Educaţiei, la Digi 24. 

CITEŞTE ŞI Adrian Curaj: Acţiunile profesorilor implicaţi în lucrările deţinuților sunt în nume personal 

Recent, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică trei propuneri de modificare a planului-cadru, pentru învăţământul gimnazial. Indiferent de scenariul adoptat, elevii de la clasa a V-a vor avea o oră în minus de limba şi literatură română; limba latină nu se va mai preda în şcoala generală, iar cultura civică va dispărea. În locul lor vor apărea materii noi: educaţie pentru drepturile copilului, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau educaţie pentru sănătate.

Întrebat în legătură cu aceste propuneri, ministrul a precizat: „Hai să vedem rezultatul consultării publice, până la sfârşitul lunii mai. Dincolo de a număra orele de un fel anume, e important să vedem cum va arăta conţinutul in dinamica lui, care pune echilibrul între „Domnul Trandafir” şi tehnologia informaţiilor”.

„S-ar putea ca la matematică să fie nevoie de un lingvist pentru că dacă nu utilizezi cum trebuie limba română în curricula la matematică s-ar putea să nu fie ok ce spui acolo şi copiii să nu mai fie stimulaţi”, a adăugat Adrian Curaj.

Patru articole din legea educației vor fi schimbate – cele legate de atribuirea titlului de doctor

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a mai anunțat că legea educației naționale va suferi modificări în acest an în privința doctoratelor.

Din punctul meu de vedere, nu este deloc oportună niciun fel de nouă lege a educației. (…) Pe parcursul mandatului meu, legea educației este legea 1/2011. (…) Sunt și situații în care va trebui să avem intervenții foarte focalizate pentru a definitiva cadrul normativ necesar pentru doctorate și pentru etică. Va trebui umblat și la legea educației, dar o vom face foarte punctual, neafectând alte zone, foarte chirurgical, astfel încât să răspundem unei nevoi. Sunt patru articole din lege care vor fi schimbate — cele care punctau responsabilitățile asociate validării și atribuirii titlului de doctor. (…) Vor fi modificări punctuale și nu pe alte subiecte. Aceste modificări nu le-aș fi făcut dacă nu erau strict necesare și dacă nu ar fi fost cerute de o situație extrem de neplăcută legată de încrederea în doctoratul din România”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

Ministerul Educaţiei a publicat NOUA PROGRAMĂ ŞCOLARĂ pentru clasele a III-a şi a IV-a

În opinia sa, ce se întâmplă în România în zona cercetării este „de o calitate deosebită”.

„Sunt situații probabil complicate, dificile în care acest lucru, etica, deontologia nu sunt respectate. Pentru asta am luptat și am anunțat că va fi un cadrul legislativ clar pentru a putea aplica legea”, a spus Curaj.

El a făcut referire și la raportul unei comisii ministeriale legat de acuzațiile de plagiat, care și-a încheiat activitatea și care face o serie de recomandări.

„La venirea mea (ca ministru—n.r.) am numit o comisie care mă va ajuta să decid asupra structurării cadrului instituțional și normativ astfel încât problema plagiatului, problema eticii în cercetare să fie abordată potrivit. Vreau să anunț că, sunt bucuros, comisia și-a încheiat ieri (sâmbătă—n.r.) activitatea. Are un raport foarte bun, excelent, prin care îmi recomandă transformările legislative necesare pentru a seta cadrul instituțional potrivit astfel încât subiectul de acum să devină un subiect care va genera procesul de transformare de analiză al tuturor cazurilor legate de etică și integritate. (…) O problemă de sistem a necesitat o abordare de sistem, iar pe parcursul săptămânii care începe, voi anunța toate transformările propuse. Cadrul legislativ va fi setat în următoarele săptămâni în funcție de nevoile efective de schimbare, legi, hotărâri de guvern, ordine de ministru„, a adăugat Curaj.

El a punctat că în cadrul instituțional și normativ stabilit vor fi tratate toate situațiile independent de poziția celor care au doctorat și vor fi făcute recomandări ca demnitarii, pe perioada mandatului, să se abțină să își susțină doctoratul sau să se înscrie la doctorat.

Întrebat dacă vor fi reevaluate potrivit noilor reguli și lucrări de doctorat precum cele ale lui Gabriel Oprea sau Victor Ponta, el a spus că instituțiile de învățământ superior și Academia Română vor avea responsabilitatea analizării tuturor situațiilor.

„Am introdus în contractul instituțional de finanțare a universităților din România obligativitatea ca până la sfârșitul semestrului I să își evalueze școlile doctorale, să facă o prezentare a raportului în Senat, iar raportul să fie apoi făcut public. (…) Instituțiile de învățământ superior din România nu sunt instituții de mâna a doua, sunt instituții respectabile, puternice și au forța să se pronunțe potrivit pentru că ține de vizibilitatea lor internațională și de poziția și prestigiul pe care îl au „, a punctat ministrul Adrian Curaj. El a precizat că aceste reguli se vor adopta cu siguranță pentru că „are tot sprijinul”

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Calendarul examenelor pentru clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă