Aproape că ne-am obișnuit ca pâraiele cu debite mici să se umfle, deodată, aspirând, pentru câteva ore sau zile, la statutul de fluviu violent. Așezări care, de regulă, erau lovite de secetă, se trezesc scufundate în ape.
Inundațiile au început să facă parte din firescul climatic al României, în așa măsură încât potopul ar putea fi definit ca o manifestare normală la noi. Un fel de al cincilea anotimp.
Începând cu anii ’70, odată cu prima criză petrolieră, unii meteorologi au anunțat că, în mod inevitabil, dezvoltarea industrială va schimba complet tabloul climatic.
„Nu toată planeta este la fel de afectată. Zonele care sunt deja aride, se vor deșertifica cu o rată mult mai intensă, iar zonele care deja au un excedent de precipitații, vor avea și mai multe precipitații în viitor. Tocmai datorită tendinței de încălzire globală”, spune meteorologul Viorica Dima, potrivit informaţiilor România TV.
Imagini recent surprinse de către NASA arată că o mare parte a calotei antarctice s-a topit, încă un semn că încălzirea globală afectează tot pământul…
În ultimii ani, iarna este și ea un anotimp care pare a nu mai urma făgașul normal, cu care am fost învățați.
Cu toată evidența schimbărilor în direcția încălzirii globale și a efectelor sale devastatoare, există și sceptici. Aceștia susțin că, de fapt, am avea de-a face cu schimbări care s-au tot întâmplat în istoria planetei…
Inconștiența cu care sunt tăiate pădurile, încăpățânarea de a construi în zone expuse și ignorarea semnalelor pe care ni le dă natura, nu fac decât ca potopul să devină o constantă.
Citeşte şi PROGNOZA METEO. Cum va fi vremea în următoarele DOUĂ SĂPTĂMÂNI