Mai mulţi senatori PSD vor să modifice Codul Muncii şi să introducă un nou tip de contract de muncă cu un număr minim, de zero ore, pe săptămână. Cu alte cuvinte, prin acest contract angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore, iar angajatul va fi plătit atât cât muncește.
22b363FGCiteşte şi: Vouchere de vacanţă şi bonuri de masă 2022. Bani mai mulţi pe card, schimbare uriaşă în Codul Fiscal
Inițiatorii proiectului spun că un astfel de contract ar fi în beneficiul angajatului. Salariaţii nu vor mai fi obligaţi să vină la un program fix, iar plata lunară se va face în funcţie de orele muncite.
„(1) Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.
(2) Prin derogare de la regula prevăzută la alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract de zero ore, munca fiind prestată doar la cererea angajatorului.
(3) Contractul de zero ore este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil.
(4) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, conform numărului de ore consemnate de către angajator în pontaje, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.”, se arată în proiectul depus la Senat.
Citeşte şi: Bonuri de masă 2022. Veste bună pentru milioane de români, majorarea se poate da din iunie
„La nivel social este un mare, mare beneficiu, pentru că o să integreze o mulțime de oameni. Sunt foarte multe companii care au nevoi foarte fluctuante de forță de muncă, cum sunt unii care au vara foarte multă nevoie de forță de muncă sau dimpotrivă, iarna”, arată George Butunoiu, expert în HR, citat de Digi 24.