Schimbări pentru managerii de spitale. Vezi cum vor avea de acum programul şi ce nu au voie să facă

Managerii de spitale vor avea program în unităţile medicale între orele 8.00 şi 16.00, putând fi implicaţi în alte activităţi medicale sau ştiinţifice după acest program, rudele managerilor până la gradul IV nu pot avea funcţii de conducere în aceeaşi instituţie, managerul nu poate face parte din structurile de conducere ale unui patrid, iar funcţia de manager poate fi ocupată şi de persoane fără grade didactice universitare sunt câteva dinte modificările la Legea Sănătăţii prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Ordonanţa este discutată în sedinţa de miercuri a Guvernului.
Romania TV
16 nov. 2016, 12:10
Schimbări pentru managerii de spitale. Vezi cum vor avea de acum programul şi ce nu au voie să facă

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, vor fi eliminate restricţiile nejustificate pentru participarea la concursul pentru manager de spital. Astfel, restricţia conform căreia managerul unui spital clinic trebuie să fie cadru universitar sau medic primar se elimină. Potrivit Ministerului Sănătăţii, proiectul defineşte mai clar şi situaţiile în care managerii de spitale sunt în conflict de interese.

Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului nu pot deţine părţi sociale la societăţi comerciale sau alte organizaţii care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu servicii de ambulanţă. În acest sens, este interzisă desfăşurarea activităţii didactice sau de cercetare ştiintifică finanţată de furnizori ai spitalului. De asemenea, este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţi comerciale.

Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se numeşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pot fi numite în aceste funcţii persoane angajate în cadrul serviciilor de ambulanţă care îndeplinesc condiţiile legale pentru participarea la concursul de selecţie pentru ocuparea respectivei funcţii. Numirea într-o funcţie de conducere interimară la nivelul serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este pentru o perioadă de maximum 6 luni, fără posibilitate de prelungire.

Potrivit news.ro, o altă modificare vizează depolitizarea managementului spitalelor, iar în acest sens este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic.

O altă modificare vizează, potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, combaterea nepotismului. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului de spital sau managerului serviciului de ambulanţă nu vor putea deţine funcţii de conducere în acelaşi serviciu de ambulanţă sau spital.

De asemenea, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00-16.00, iar „orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar+artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval”.

Potrivit documentului, orice funcţie de conducere în sectorul public se ocupă prin concurs. În acest sens, funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical se ocupa prin concurs. În clinicile universitare managerii aceştia trebuie să fie cadre didactice universitare, pentru a asigura o bună înţelegere şi colaborare cu universitatea.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, că Guvernul discută, în şedinţa săptămânală, o ordonanţă de urgenţă prin care managementul din spitale va fi profesionalizat.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'