Schimbări radicale în sistemul de învățământ. Ministerul Educației din Republica Moldova vrea să schimbe din nou sistemul de notare al elevilor. Noua propunere urmează să fie consultată cu părinții și profesorii.
Potrivit ministrului Educației și Cercetării din Republica Moldova, s-a renunțat la note în urmă cu 10 ani deoarece se dorea ca elevii să învețe din plăcere și să elimine competiția pentru note. Acum, se pare că autoritățile s-au răzgândit și vor să reintroducă sistemul de notare inițial.
”Se schimbă cel puțin două lucruri în viața copilului. Trece de la interacțiunea cu un cadru didactic, care i-a fost conducător de clasă, la interacțiunea cu mai mulți profesori, ceea ce întotdeauna implică un anumit stres, adaptarea la un nou mediu.
Totodată, apar notele cu care nu a fost familiarizat anterior. Din aceste considerente s-ar putea să le introducem un pic mai devreme, în clasa a IV-a, pentru unele discipline, în așa fel încât perioada asta de adaptare să fie mai lungă și să fie într-un mediu mai prietenos și familiar pentru copii”, a declarat ministrul Educației, potrivit evz.ro.
Reamintim că din 2015, elevii din clasele primare primesc doar calificative și descriptori de performanță. Din 2015, elevii din clasele primare nu mai sunt evaluați cu note, ci prin calificative și descriptori de performanță. Se pare că ministerul Educației a decisc revenirea la modul inițial de notare, cel în care se trec notele în catalog deoarece profesorii spun că evaluarea elevilor cu descriptori și calificative nu-i stimulează pe aceștia să învețe.
Potrivit autorităților, odată cu introducerea notelor, copiii se vor obișnui mai ușor atunci când vor ajunge în clasele gimnaziale.