Începând cu luna noiembrie, utilizatorii de Facebook și Instagram din Uniunea Europeană vor putea plăti o taxă de 12,99 de euro pe lună pentru versiunile fără reclame ale rețelelor sociale, ca o modalitate de a respecta regulile UE privind protecția datelor, a anunțat, luni, compania-mamă Meta, conform The Guardian.
Citește și: WhatsApp lansează Channels, un feed echivalent cu Facebook sau Twitter. Unde e disponibil deja
Utilizatorii de desktop vor putea plăti 9,99 de euro pe lună, în timp ce utilizatorii Apple iOS sau Android vor plăti aproximativ 12,99 de euro. Prețurile mai mari reflectă comisioanele percepute de magazinele de aplicații Apple și Google pentru plățile în aplicații, a precizat compania într-o postare pe blog.
Această taxă va acoperi toate conturile de Facebook și Instagram asociate până în martie, când Meta va începe să perceapă 6 euro pentru fiecare cont suplimentar pe web și 8 euro pentru smartphone-uri.
Meta introduce opțiunea de abonament după ce Curtea Supremă a Uniunii Europene a decis că, conform regulilor UE privind protecția datelor, compania nu poate justifica folosirea datelor personale pentru a targeta oamenii cu reclame personalizate decât dacă obține mai întâi consimțământul acestora. Principala modalitate prin care compania face bani este să personalizeze reclamele pentru utilizatorii individuali în funcție de interesele lor online și activitatea digitală.
„Credem într-un internet susținut de reclame, care oferă oamenilor acces la produse și servicii personalizate, indiferent de situația lor economică”, se arată într-o postare pe blog de la Meta.
Compania a adăugat că respectă „spiritul și scopul acestor regulamente europene în continuă evoluție și se angajează să le respecte”. Conform legislației UE privind Actul piețelor digitale, platformele Meta vor trebui să obțină un consimțământ explicit înainte de a urmări un utilizator în scopuri publicitare.
Opțiunea plătită „echilibrează cerințele autorităților europene, oferind în același timp utilizatorilor o alegere și permițând Meta să continue să servească toți oamenii”, se arată în declarația companiei. La începutul acestui an, s-a raportat că autoritățile europene se uitau la cuantumul taxelor și la faptul dacă acestea sunt prea scumpe pentru persoanele care nu doresc să fie țintite de reclame.
Utilizatorii cu vârsta de 18 ani și peste din cele 27 de țări membre ale UE, precum și din Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, vor avea în continuare opțiunea de a folosi Facebook sau Instagram cu reclame.
Meta a declarat că analizează cum să ofere adolescenților o experiență utilă și responsabilă în ceea ce privește reclamele, având în vedere decizia europeană privind protecția datelor.
Citește și: Mihai Bobonete este în doliu, anunţ trist pe Facebook: „Singura mea rudă de sânge”