Schimbări uriașe pentru această categorie de români! Cu cât se va mări salariul minim pentru aceste persoane din luna mai

Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România, împreună cu Consiliul Patronatelor Bancare din România, a anunțat semnarea contractului colectiv de muncă pentru sectorul bancar. Printre alte aspecte, s-a convenit ca salariul minim garantat să fie de 4.100 de lei brut începând din mai 2024, urmând să crească ulterior la 4.500 de lei.
Alina Costache
24 apr. 2024, 21:01
Schimbări uriașe pentru această categorie de români! Cu cât se va mări salariul minim pentru aceste persoane din luna mai

Cu cât se va mări salariul minim pentru această categorie de persoane. Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România, împreună cu Consiliul Patronatelor Bancare din România, au semnat contractul colectiv de muncă pentru sectorul bancar, conform anunțului făcut de Federație. Una dintre prevederile importante este stabilirea faptului că salariul minim garantat va ajunge  la 4.100 de lei brut începând din mai 2024, cu o ulterioară creștere la 4.500 de lei.

Citește și: Salariul minim european, în dezbatere publică după Paşte. Premierul, cerinţă specială pentru ministrul Muncii

Acesta reprezintă primul contract colectiv de muncă pentru sector, încheiat în conformitate cu Legea nr. 367/2022, care reglementează dialogul social. Inițial, contractul va fi valabil pentru un număr limitat de unități, incluzând BCR, BRD, ING, RAIFFEISEN BANK și UNICREDIT. Cu toate acestea, se vor întreprinde acțiuni legale pentru extinderea sa la nivelul întregului sector de activitate în cel mai scurt timp posibil, deoarece legea permite acest lucru, cu aprobarea Consiliului Național Tripartit, conform unui comunicat de presă.

Conform legislației, aplicarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul întregului sector bancar (care are 46.000 de angajați) necesită o decizie unanimă a Consiliului Național Tripartit, format din Guvern, reprezentanții a cinci confederații sindicale și cele două mari confederații patronale reprezentative (Concordia și CNIPMMR).

„Credem că este o mare realizare obținută de noi, deoarece , în România încă mai sunt bănci care plătesc lucrătorii cu un salariu inferior salariului minim obtinut la nivel sectorial, ne mai vorbind de faptul că sunt lipsiți total de protecție în cazul unor restructurări”, declară Paraschiv Constantin, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci.

Prin contractul colectiv de muncă au fost obținute, pe lângă celelalte drepturi minimale, un salariu minim de 4.100 de lei brut, incepand cu luna mai 2024 și 4.500 de lei din iunie 2025.

Totodată, contractul mai prevede salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor, potrivit vechimii în companie, după cum urmează:

  • între 1 an și 3 ani vechime –  salariul de bază brut;
  • între 3 ani și 5 ani vechime – două salarii de bază brute;
  • între 5 ani și 10 ani vechime – trei salarii de bază brute;
  • între 10 ani și 15 ani vechime – cinsi salarii de bază brute;
  •  peste 15 ani vechime – șase salarii de bază brute;

Un aspect nou din acest contract colectiv de muncă este introducerea unui capitol dedicat egalității de șanse, nediscriminării și interzicerii hărțuirii, bazat pe Convenția nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, ratificată de România în luna martie a acestui an.

Acest capitol conține câteva prevederi suplimentare față de cele din legislație, având în vedere și protecția liderilor sindicali care ar putea fi împiedicați să-și exercite atribuțiunile sindicale sub pretextul îndeplinirii sarcinilor de serviciu.

FSAB a fost înființată în anul 2002 și include sindicate din companiile ALPHA BANK, RAIFFEISEN BANK, UPA ROMANIA, ASIROM și CLAIMEXPER.

Ce spun băncile – Comunicatul Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR)

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala reprezentativa a sectorului bancar romanesc si cele doua federatii sindicale reprezentative au semnat astazi un nou Contract Colectiv de Munca cu o durata de doi ani, primul astfel de contract semnat in contextul creat de noua Lege a Dialogului Social.

Importanta semnarii astazi a noului contract colectiv de munca consta in faptul ca survine inainte de expirarea, la data de 1 mai a.c., a vechiului contract, asigurandu-se astfel continuitate la nivelul protectiei drepturilor salariatilor din bancile semnatare.

Contractul negociat pe parcursul ultimelor sase saptamani si semnat astazi de catre CPBR cu Federatia Sindicatelor din Industria Financiara (FSIF) si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) va fi transmis in zilele urmatoare catre autoritatile relevante de la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si va produce efecte dupa inscrierea formala a acestuia.

Cele doua federatii sindicale reprezentative care au participat la negocieri au anuntat inca dinaintea inceperii acestora cat si la momentul semnarii ca vor cere extinderea acestui contract la nivelul intregului sector bancar. Acest deziderat poate fi indeplinit prin avizarea de catre Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, prezidat de Primul Ministru al Romaniei si avand in componenta confederatiile sindicale si patronale reprezentative, urmata de emiterea unei Hotarari de Guvern.

Potrivit noii legi, oricare dintre partenerii de dialog social implicati in negocierea colectiva la nivel de sector, in situatia in care numarul de angajati din companiile membre ale organizatiilor patronale semnatare este mai mare decat 35% din numarul total al angajatilor din sectorul respectiv, poate solicita extinderea contractului colectiv de munca la nivelul tuturor unitatilor din sector.

Pentru inceput, noul contract colectiv de munca va fi aplicabil doar salariatilor bancilor membre CPBR, anume Banca Comerciala Romana (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, la fel ca si cele doua contracte colective precedente negociate la nivel de sector dar aplicabile la nivel de grup de unitati. Cele cinci banci membre CPBR angajeaza circa jumatate din numarul lucratorilor din sectorul bancar din Romania. Federatia sindicala FSIF are printre membrii sai sindicate la nivel de unitate din BCR, BRD-GSG si UniCredit Bank, in tisector.

mp ce federatia sindicala FSAB are sindicatul Raiffeisen Bank ca membru care e reprezentat si la nivel de parte patronala in CPBR.

Prezentul contract prevede cresteri ale salariulului minim brut superior celui la nivel national, cat si acordarea de plati compensatorii, dar si noi prevederi privind egalitatea de sanse si interzicerea hartuirii. Contractul colectiv de munca semnat astazi nu inlocuieste contractele colective semnate la nivel de unitati bancare, ci asigura un set minimal de beneficii privind protectia salariatilor din mai multe banci. CPBR este singura organizatie patronala reprezentativa din sectorul economiei private care a semnat pana in prezent alte doua contracte de munca similare cu federatiile sindicale reprezentative din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social a stabilit noi premise si obligatii pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acesteia a fost acela de a incuraja dezvoltarea miscarii sindicale in acord cu recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii, cu scopul cresterii numarului de contracte colective de munca si implicit a gradului de protectie a drepturilor salariatilor.

Citește și: Cât câștigă un angajat la „împinge tava” în Mamaia, în 2024. Salariul unui bucătar care are doar o zi liberă pe săptămână

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?