„În perioadele cu schimbări bruşte de temperatură apar nişte stări vegetative, dar nu există studii care să facă legătura între cauză şi efect, deşi este clar faptul că modificările de presiune, mai ales în perioadele cu umiditate crescută, provoacă manifestări reumatologice, scăderi de tensiune, etc. Cel mai probabil intră în discuţie o reactivitate vegetativă la stimulii din mediul înconjurător”, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Citeşte şi Probleme JENANTE de sănătate şi cum să le depăşeşti
Cei mai afectaţi de schimbările de temperatură sunt, de regulă, bolnavii cu afecţiuni reumatologice, scrie doctorulzilei.ro.
Mai mult, presiunea atmosferică are influenţe asupra oxigenării sângelui şi asupra circulaţiei sangvine. O presiune atmosferică scăzută antrenează o accelerare a bătăilor inimii şi o creştere a tensiunii arteriale. O presiune crescută scade frecvenţa respiraţiei şi favorizează oxigenarea sângelui.
Citeşte şi Micşorarea zilei îţi afectează sănătatea
„Dacă ai o operaţie mai veche este normal să te doară. Cei cu hipertensiune este posibil să aibă o tensiune mai mare chiar dacă nu aduc nicio schimbare în viaţa de zi cu zi. Astmaticii sunt expuşi să face şi crize mai severe”, a declarat Cristian Sever Oană, medic de familie.
Umiditatea poate crea şi ea probleme de sănătate, afectând sistemul respirator.
„Schimbările meteo, alimentate de poluarea aerului afectează căile respiratorii prin modificări vaso motorii de la nivelul mucoasei nazale. Aşa se produce congestia nazală, ce va determina obstrucţie nazală, adică se va înfunda nasul, crescând semnificativ riscul de apariţie al sinuzitelor”, a precizat George Mincu Rădulescu, medic primar ORL.