Pprimii pepeni verzi din sudul țării sunt deja copți și pregătiți pentru consum, cu două săptămâni mai devreme decât de obicei, datorită temperaturilor ridicate de la începutul verii. Fermierii sunt mulțumiți și intenționează să vândă pepenii cu 3-4 lei pe kilogram, prețul fiind mai mare cu doar un leu față de anul trecut.
Pepenii din Oltenia, cultivați pe soluri nisipoase, sunt deja gata pentru piață.
Florin Țecan este fermier în Călărași și este printre primii care va aduce pepenii la vânzare. Agricultorul spune că soiul pată neagră, cunoscut pentru maturitatea sa timpurie, a beneficiat de condiții climatice favorabile anul acesta. El va vinde pepenii, în acest an, cu 35-40 de lei.
Citeste si Primii pepeni de Dăbuleni ajung în piețele din București. Cu cât se vinde kilogramul
„Mai devreme, anul acesta, cu aproximativ 14 zile. Sunt copți, foarte dulci. Soiul pată neagră, un soi extratimpuriu. Și anul acesta ne-a ajutat foarte mult și clima, o climă foarte caldă anul acesta, exact ce le place lubenițelor, să zicem așa, solul nisipos și foarte multă apă.
Cei care vor să mănânce această lubeniță vor scoate din buzunar aproximativ 35-40 de lei pentru acest fruct. Cel puțin la mine, aproximativ cu un leu mai scump, dar și investiția a fost mult mai mare față de anul trecut. Crește investiția de la an la an. Nu știu unde o să ajungem cu aceste scumpiri foarte mari la producția de pepeni și, în general, la toate producțiile agricole au crescut prețurile foarte mult„, spune fermierul pentru Euronews.
În „patria pepenilor”, Dăbuleni, Cristian Gorgota a început deja recoltarea. El identifică pepenii copți prin aspectul cojii, care devine mai deschisă la culoare și mai dură.
„Un pepene copt este după coajă. În primul rând, pare un pic mai bătrân decât acesta, e un verde și brumat mai deschis față de acesta, un altfel de verde, altfel de de culoare, se subțiază la cotoraș, se usucă și frunzulița. În special, îl recoltez numai după coajă. Coaja pare mai bătrână, mai tare, se aude și bine sunetul„, spune fermierul.
Direcția Agricolă Dolj confirmă reducerea suprafeței cultivate cu pepeni, de la 2.900 de hectare în 2021 la 2.500 de hectare în 2024, dar menționează și o creștere a producției medii pe hectar, de la 36.000 kg la 40.000 kg.