Schimbările climatice din ultimii 2.000 de ani, analizate prin studierea Gheţarului Focul Viu din Apuseni

O echipă de cercetători români va încerca să afle, prin analiza unei carote extrase din Ghețarul Focul Viu, situat în Parcul Natural Apuseni, cât de mult s-a schimbat temperatura în ultimele două milenii și în ce măsură aceste modificări climatice au afectat vegetația. Probele prelevate de speologi vor fi studiate inclusiv în laboratoare din străinătate.
Romania TV
29 mai 2016, 07:40
Schimbările climatice din ultimii 2.000 de ani, analizate prin studierea Gheţarului Focul Viu din Apuseni

Cercetători de la Institutul de Speologie ‘Emil Racoviță’ — Departamentul Cluj și Universitatea ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava au extras o carotă de circa cinci metri din gheața perenă care se găsește în rezervația științifică a acestei peșteri, a anunţat președintele A.S. Sfinx Gârda, Christian Ciubotărescu, scrie Agerpres. Probele vor fi studiate în laboratoare din România (Suceava), Anglia (New Castle), Italia (Milano) și Polonia (Gliwice).

În acest ghețar subteran sunt conservate informații privind structura și dinamica pădurii din zona în care se află peștera, precipitațiile care au căzut (tipul, frecvența și intensitatea acestora), precum și eventualele erupții vulcanice din Europa care ar fi putut influența clima locală.

„Scopul acestui studiu este reconstituirea schimbărilor climatice care au afectat Europa Central-Estică în ultimii circa 2.000 de ani. Ne interesează, în principal, viteza cu care s-a schimbat climatul și magnitudinea schimbărilor. Asta, deoarece cunoscând ce s-a întâmplat în trecut, să putem înțelege mai bine schimbările din viitor”, a declarat Aurel Perșoiu, cercetător la Institutul de Speologie ‘Emil Racoviță’ — Departamenul Cluj și la Universitatea ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava.

Pentru a obține această reconstituire s-a făcut un foraj de mai mulți metri adâncime în Ghețarul Focul Viu, al doilea ca vechime din România (dar și din Europa), după Ghețarul Scărișoara.

„Analizând această gheață vom putea răspunde la întrebări precum: cât de mult s-a schimbat temperatura în ultimii 2.000 de ani, când au avut loc schimbările de temperatură, cât de rapide au fost aceste schimbări. Analizând și polenul prins în gheață, am putea răspunde în ce măsură aceste schimbări climatice au afectat și vegetația. (…) Sperăm să avem un răspuns la aceste întrebări la sfârșitul anului viitor, când vom termina de analizat carota extrasă”, a menționat cercetătorul Aurel Perșoiu.

Ghețarul Focul Viu a fost menționat ca obiectiv turistic de Czaran Gyula la începutul secolului al XX-lea și descris mai apoi de Valeriu Pușcariu, în 1934. A fost studiat începând cu 1948 de cercetătorii Institutului de Speologie ‘Emil Racoviță’ Cluj, prima hartă fiind realizată de Prof. Dr. Iosif Viehmann și Mihai Șerban.

Sala, de circa 68 metri lungime și 46 metri lățime, adăpostește un bloc de gheață cu un volum de circa 25.000 metri cubi, fiind al III-lea din România după Ghețarul Scărișoara și Ghețarul din Avenul Borțig.

Numele său vine de la fapul că, printr-o fereastră din tavanul peșterii, razele de soare care cad pe blocul de gheață îi dau acestuia un aspect de ‘fumegare’, ca și cum ar adăposti un foc.

Ghețarul se află în pădure, la o distanță de circa o oră de drumeție de cea mai apropiată arteră de circulație, astfel încât echipamentele necesare (generator de curent, cablu, foreză etc) au fost greu de transportat pe poteci.

La reușita acestei cercetări au contribuit și Administrația Parcului Natural Apuseni, prin avizarea studiului, personal de la Ocolul Silvic Sudrigiu și de la Asociația Speologică ‘Sfinx’ Gârda, mai menționează sursa citată.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol