Schimbările climatice ne vor aduce CATASTROFE NATURALE. Temperatura limită creşte de două ori

Deşi este puţin probabil să se împlinească prognozele cele mai alarmante privind încălzirea globală, totuşi un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford relevă o creştere de două ori mai mare a temperaturii pe care experţii o consideră ca limită sigură.
Romania TV
21 mai 2013, 08:45
Schimbările climatice ne vor aduce CATASTROFE NATURALE. Temperatura limită creşte de două ori

Potrivit oamenilor de ştiinţă, temperatura va fi cu 4 grade mai ridicată decât cea înregistrată înainte de Revoluţia industrială, dacă se are în vedere creşterea din ultimii zece ani, mai mare cu două grade decât pragul care ar garanta stabilitatea climatică a planetei, notează marţi ziarul El Pais.

Echipa de cercetători internaţionali ai Universităţii Oxford asigură că această situaţie va genera catastrofe naturale în zone extinse ale planetei, provocând secete, furtuni, inundaţii şi valuri de căldură, cu efecte drastice asupra producţiei agricole şi cu urmări secundare precum o migraţie masivă. Cei sceptici faţă de schimbarea climatică notează că cea mai înaltă medie anuală de temperatură din istorie s-a înregistrat 1998 şi că încălzirea globală s-a oprit. Studiul, publicat de Nature Geoscience, menţionează că este nevoie de „o pauză” pentru a putea sugera că planeta nu se încălzeşte în ritm accelerat.

Cel mai călduros deceniu al planetei

Alexander Otto, de la Universitatea din Oxford şi autor al studiului, a declarat ziarului The Guardian că există mulţi factori ai schimbării climatice care nu se pot include în modelele cu care operează climatologii. Potrivit expertului, o mare pare a încălzirii recente a fost absorbită de oceane, dar ea nu va întârzia să revină în atmosferă, expansiunea termică a oceanelor fiind unul din factorii principali care stau la originea creşterii nivelului mărilor.

În 1998 s-a înregistrat cea mai înaltă medie a temperaturii globale anuale de când există registre pentru a evalua efectele fenomenului „El Nino”, sistemul climatic din sudul Pacificului bazat pe uragane şi temperaturi ridicate, combinate cu cele ale fenomenului La Nina, care sunt mai blânde.De atunci, temperatura suprafeţei terestre a indicat o tendinţă clară de creştere peste medie şi pe termen lung – cel mai călduros deceniu al planetei s-a înregistrat după 1998 – cu toate că scepticii asigură că faptul că nu s-a mai atins temperatura maximă din acel an indică o stopare a încălzirii globale.

Potrivit lui Otto, aceste dovezi recente nu pot fi considerate probe evidente că schimbarea climatică s-a oprit. „Este nevoie de o pauză mai mare pentru a trage concluzia că încălzirea globală nu mai are loc”, a spus el. Ar fi vorba de o contabilizare a temperaturilor pe o perioadă de 40 de ani, apreciază expertul. În opinia sa, studiul arată că modelele cu care lucrează oamenii de ştiinţă au „destulă acurateţe”. Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU urmează să publice un studiu global pe această temă în septembrie. Primul publicat a fost în 2007 şi este luat drept referinţă de toţi experţii.

Jochem Marotzke, profesor la Institutul de Meteorologie Max Planck din Hamburg şi coautor al cercetării, asigură că nu trebuie luat ca referinţă un singur deceniu, ţinând cont ceea ce se ştie despre variaţia naturală a climei. „În ultimul deceniu Terra a continuat să se încălzească, dar încălzirea s-a înregistrat mai mult la suprafaţa oceanelor, decât în cea terestră”, spune el.

Şi alţi cercetători sunt de părere că noile estimări nu aduc prea multă consolare şi că emisiile gazelor cu efect de seră au crescut în ritm mai mare decât cel prevăzut pentru acest moment al secolului XXI, şi că vor continua să crească. Prin urmare şi previziunile de încălzire globală vor creşte.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni