Unul dintre efectele cel mai îngrijorătoare ale încălzirii globale este reprezentat de fenomenele extreme. Nu de puţine ori, oamenii de rând spun că „vremea a luat-o razna”, iar rapoartele care se emit şi se vehiculează în cele mai înalte foruri de conducere din lume au aceeaşi concluzie. Unul dintre primele semne că este ceva în neregulă cu clima s-a petrecut la 18 februarie 1979, când a nins pentru prima oară în sudul Algeriei – în Deşertul Sahara – fenomen însoţit şi de viscol. Acest fapt nemaiîntâlnit în acea zonă sahariană a paralizat timp de câteva ore întreaga activitate în regiune. Fenomenul s-a petrecut din nou la 18 ianuarie 2012 în vestul Algeriei, iar vântul foarte puternic a împrăştiat zăpada în toată provincia Béchar, scrie taifasuri.ro.
În această iarnă a nins în Arabia Saudită, iar locuitorii din Peninsula Sinai, Ierusalim, Siria, Iordania şi Egipt au văzut zăpadă pentru prima oară în viaţa lor.
Deşi multă lume crede că schimbările climatice se referă numai la creşterea temperaturii pe glob, acestea includ inundaţii, secete, furtuni puternice, dar şi înăsprirea condiţiilor de viaţă, ceea ce poate duce la creşteri de preţuri, probleme demografice cauzate de migraţie, dispariţia unor specii de animale şi plante şi revolte sociale. Din această cauză, schimbările climatice sunt privite ca o ameninţare la securitatea şi stabilitatea aproape a oricărei ţări din lume.
Cercetători din 12 ţări diferite au comparat diverse simulări pe calculator privind evoluţia climei, pentru a evalua modul în care schimbările climatice pot determina seceta sau inundaţiile. Studiul lor a ajuns la concluzia că frecvenţa secetei ar putea creşte cu mai mult de 20% în unele regiuni ca America de Sud, Caraibe şi Europa de Vest şi Centrală, precum şi creşterea cu până la 40% a numărului persoanelor care vor suferi în urma lipsei apei – cum ar fi în ţări din regiunea Mării Mediterane, din Orientul Mijlociu, sudul SUA şi sudul Chinei. În ceea ce priveşte inundaţiile, acestea sunt de aşteptat în mai mult de jumătate dintre zonele investigate.
Potrivit unor simulări foarte precis realizate în cadrul proiectului Euro-Cordex, din cauza încălzirii climatice, Europa va înregistra în următoarele decenii tot mai multe episoade de ploi puternice, perioade de secetă şi valuri de căldură. Temperatura globală a continentului va creşte cu 1-5 grade Celsius până la sfârşitul secolului, încălzirea fiind mai rapidă în Europa de Sud vara şi în Nord şi Est iarna.
În ţara noastră, Bucureştiul pare să fie printre oraşele cele mai afectate din Europa în ceea ce priveşte schimbările climatice, conform unui raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu în legătură cu vulnerabilitatea oraşelor din statele Uniunii Europene în faţa pericolului reprezentat de încălzirea globală. Raportul a arătat că temperatura la nivelul Europei a crescut cu 0,3 grade Celsius la fiecare 10 ani, iar verile din anii 2003 şi 2010 au fost cele mai calde din Europa din ultimii 500 de ani.
Partea sudică a Europei este cel mai afectată de schimbările climatice, aici înregistrându-se cel mai mare număr de nopţi tropicale şi zile cu temperaturi foarte ridicate. Potrivit scenariilor, valurile de căldură pe perioade lungi şi pe arii mari vor continua cu precădere în zonele dens populate ale continentului. Odată cu frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, vor fi înregistrate mai des şi temperaturi extreme.