Schimbările fiscale care adaugă bani în plus bugetarilor, dar cresc amenzile pentru restul populaţiei

Anul electoral 2020 începe neobişnuit din punct de vedere fiscal. Avem adoptată, prin asumarea răspunderii de către Guvern, o Lege care ar fi trebuit să se aplice de la începutul anului dar, momentan, nu este publicată în Monitorul oficial. Așadar, lucruri precum înghețarea punctului de amendă sau a „sporului pentru condiții vătămătoare” pentru bugetari la nivelul lunii decembrie 2019, de 15% din veniturile fiecăruia nu se aplică încă.
Romania TV
03 ian. 2020, 09:59
Schimbările fiscale care adaugă bani în plus bugetarilor, dar cresc amenzile pentru restul populaţiei

Principalele efecte:

1. Salariul minim a crescut, de la începutul anului, la 2.230 lei.

2. Un alt efect al creșterii salariului minim este și majorarea punctului de amendă de circulație. Așadar, acesta a crescut, de la începutul anului, de la 145 lei, la 223 lei. Dacă legea era în Monitorul oficial acesta rămânea la 145 lei. Potrivit precizărilor IGPR, făcute la solicitarea HotNews.ro, până la publicarea în Monitor a Legii, valoarea punctului de amendă este de 223 lei.

3. Crește alocația de stat pentru copii, actualizându-se cu rata medie anuală a inflației (a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 noiembrie și se aplică). Vom vedea care a fost rata medie anuală la jumătatea lunii ianuarie, când va publica Institutul Național de Statistică (INS) datele pentru anul 2019.

4. Cresc salariile unor categorii de bugetari, având în vedere că a crescut salariul minim. Lucrul acesta s-ar putea schimba dacă va fi promulgată Legea pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. În cazul parlamentarilor, de exemplu, pe brut le urcă veniturile cu 1.350 lei, iar pe net cu 747 lei.

Ce ne aşteaptă în 2020

ZILE LIBERE pentru români în 2020 

COD RUTIER 2020. Se schimbă iar regulile rutiere. Ce trebuie să ştie toţi şoferii de la 1 ianuarie 2020

Pensii mai MARI începând de la 1 ianuarie 2020. Cine sunt românii norocoşi

Salariul minim creşte la 2230 de lei lunar. Ce trebuie să facă toţi angajatorii până pe 20 ianuarie 2020

5. Creșterea salariului minim duce la majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțin venituri non-salariale să plătească contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate. Asta pentru că vorbim despre Declarația unică și cele 12 salarii minime pe economie, adică 26.760 lei.

6. Contingentul pentru aducerea muncitorilor străini în România va fi de 30.000 în 2020.

7. O nouă declarație pentru companii.

Înmatricularea unei firme la Registrul Comerțului este condiționată de completarea unei declarații privind identitatea persoanelor care controlează în mod real afacerea respectivă. Declarația privind beneficiarii reali a venit odată cu modificarea legii privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Registrul Comerțului a publicat modelul declarației privind beneficiarii reali, pe care firmele îl pot folosi pentru raportare.

Declarațiile trebuie completate și transmise autorităților în cel mult 12 luni de la data la care a intrat în vigoare Legea nr. 129/2019, adică cel târziu la 21 iulie 2020. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. În cazul firmelor care urmează de fie înființate, acestea sunt obligate să depună declarația privind beneficiarii reali chiar de la momentul înregistrării la Registrul Comerțului.

8. 15 zile libere legale, dintre care 11 sunt în timpul săptămânii:

1 si 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri si joi)
24 ianuarie – Ziua Principatelor Romane( vineri)
17 aprilie – Vinerea mare (vineri)
19, 20 aprilie -Pastele (duminica, luni)
1 mai – Ziua Muncii ( vineri)
1 iunie – Ziua Copilului (luni)
7 si 8 iunie – Rusalii – (duminica, luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
30 noiembrie – Sfantul Andrei ( luni)
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti)
25 si 26 decembrie – Craciunul (vineri, sambata)

9. Agenții economici care introduc pe piață bunuri ambalate au obligația începând cu 1 ianuarie 2020 să aibă un procent mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate la introducerea pe piața a produselor lor. Acest procent trebuie să crească anual cu 5% până în anul 2025.

10. Prețul benzinei și motorinei a scăzut cu 32 bani pe litru, odată cu eliminarea supraaccizei, de la început de an. Ar trebui să ne afecteze pozitiv pe toți, direct ori indirect. Direct prin alimentarea mașinilor personale și indirect prin faptul că transportatorii folosesc combustibil când duc produse la magazine. Bineînțeles, asta nu înseamnă că se va vedea în inflație. E greu de crezut că vom vedea scăderi de prețuri în magazine. Așadar, singurii care vor simți scăderea sunt cei care au mașini sau cei care fac transport de mărfuri sau taximetrie.

Citeşte mai mult pe Hotnews.ro.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'