În noul Cod fiscal, care intră în vigoare din 2016, apar câteva schimbări în privința impozitării salariilor.
În primul rând, sumele acordate ca deducere personală la funcția de bază vor fi majorate, față de nivelul actual. Astfel, deducerea va fi de 300 lei, în loc de 250 lei, pentru salariații care nu au persoane în întreținere și de 400, 500 și 600 lei (în loc de 350, 450 și 550 lei) pentru cei care au una, două și trei persoane în întreținere. Creșterea va fi cu 150 de lei, de la 650 lei la 800 lei, pentru cei care au în întreținere patru sau mai multe persoane.
Citeşte şi Tichetele cadou nu vor mai fi impozitate din 2016
Totodată, va urca pragul până la care se acordă aceste facilități de la 1.000 lei brut, în prezent, la 1.500 lei, de anul viitor.
Cea mai recentă modificare a sumelor și pragurilor pentru deduceri a avut loc în urmă cu zece ani, la acel moment fiind stabilite în funcție de nivelul salariului minim brut.
De deduceri vor beneficia și salariații care au venituri între 1.501 lei și 3.000 lei, inclusiv. Acestea vor fi degresive față de cele acordate până la 1.500 lei, urmând a fi stabilite prin ordin de ministru.
Persoană în întreținere poate fi soția sau soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele până la gradul al doilea inclusiv, ale căror venituri, impozabile și neimpozabile, sunt mai mici de 300 lei pe lună.
Noul Cod fiscal precizează că la calculul plafonului de 300 lei nu vor fi incluse pensiile de urmaș, prestațiile sociale acordate persoanelor cu handicap, bursele de școlarizare sau perfecționare, premiile și alte drepturi obținute de elevi, studenți și sportivi.
Citeşte şi Veşti proaste pentru români. Impozitele ar putea creşte în următorii ani
O altă noutate este că deducerea pentru copiii minori „se atribuie fiecărui contribuabil în întreținerea căruia/cărora se află aceștia”. Prin urmare, de anul viitor, ambii părinți vor putea beneficia de deducere, în prezent putând opta doar unul dintre ei.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, aproape jumătate din cei 4,7 milioane de angajați cu normă întreagă au venituri brute sub 1.500 lei brut lunar.