Povestea acestor refugiaţi care încearcă să ajungă în Europa este impresionantă. Punctul de plecare spre Europa pentru refugiaţii din Africa sub-Sahariană este Libia.
Supravieţuitorii unei asemenea aventuri au povestit IOM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie) despre cum s-au organizat pieţe speciale, în Libia, în care migraţii africani ajung în Libia sunt vânduţi ca sclavi în pieţe publice de pe teritoriul libian. Ei au mai povestit despre închisorile private care există în această ţară, în care ajung unii dintre migranţi.
Valea Plângerii pentru migranţi
Un supravieţuitor din Senegal a povestit cum a fost adus de acolo, de către traficanţii de migranţi, cu autobuzul, într-un oraş din oraşul libian Sabha, urmând să rişte să se îmbarce pe o ambarcaţiune precară spre Europa.
Citeşte şi Cel puţin 146 de morţi într-un nou naufragiu în largul Libiei
Pentru că nu a avut bani de călătorie, traficanţii l-au scos la vânzare, a sclav, împreună cu alţii aflaţi în aceeaşi situaţie.
A fost dus la o închisoare şi pus să facă munci grele fără să fie plătit, în timp ce traficanţii îi ceruseră mai înainte aproximativ echivalentul a 500 de dolari americani, bani pe care el nu îi avea.
Citeşte şi Românii traficaţi în Marea Britanie lucrează la negru, ca muncitori necalificaţi
Livia Manante, ofiţer în cadrul OIM din Italia, a povestit ce se întâmplă cu acei oameni amărâţi, care vin să îşi caute o viaţă mai liniştită în Occident.
Fără bani eşti un om mort
Cea mai cruntă situaţie este atunci când sclavii nu sunt răscumpăraţi. În acest caz, ei sunt omorâţi sau mor pur şi simplu de foame şi de sete sau în urma unor epidemii ucigaşe.
„Când numărul migranţilor este în scădere, fie din cauza morţii captivilor sau datorită unei răscumpărări, traficanţii merg la piaţă şi cumpără alţi sclavi. Preţul pentru un migrant variază între 200 şi 500 de dolari americani”, a mai spus Manente. Ea a mai precizat că de la începutul anului au fost descoperite aproximativ 170 de cadavre de migranţi pe coastele Mediteranei, în timp ce Paza de Coastă libiană a salvat mii de migranţi.
OIM a ajutat 1.500 de persoane să se repatrieze în Africa de Vest de la începutul anului şi până în prezent şi duce o campanie de informare asupra riscurilor unor călătorii pe apă şi a riscului ca odată ajunşi în Libia migranţii să fie exploataţi.
„Migranţii care ajung în Libia încercând să ajungă în Europa nu au nicio idee despre arhipelagul torturii care îi aşteaptă chiar la graniţă”, spune Leonard Doyle, reprezentant al OIM din Geneva. „Ei devin o marfă de cumpărat, de vândut şi de abandonat când nu mai sunt buni de nimic”, a mai spus Doyle.