SCLAVIE în Argeş. 37 de persoane au fost arestate preventiv

Judecătorii de la Tribunalul Argeș au decis, joi, arestarea preventivă a 37 de suspecți implicați în dosarul de trafic de persoane din comuna Berevoești.
Romania TV
14 iul. 2016, 16:40
SCLAVIE în Argeş. 37 de persoane au fost arestate preventiv

Procurorii au reținut 38 de persoane în acest caz, care au fost aduse în instanță în două grupuri pentru a putea fi judecate mai repede. În primă fază, magistrații au dispus arestarea a 20 de persoane din primul lot și apoi a altor 17 suspecți din al doilea lot.

De asemenea, o persoană a fost plasată în arest la domiciliu din motive medicale, deoarece are nevoie de dializă de trei ori pe săptămână.

Decizia nu este definitivă, însă cei 37 vor fi duși în arestul Poliției.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracționale structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

Douăzeci de persoane – 13 bărbaţi şi şapte femei – au fost arestate preventiv, joi după-amiază, în dosarul de trafic de persoane, de la Berevoeşti. Suspecţii sunt acuzaţi că ţineau ca sclavi copii şi adulţi pe care îi puneau la muncă forţată, îi băteau şi sechestrau. Celelalte 18 persoane reţinute în acest caz urmează să fie duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Magistraţii Tribunalului Argeş au admis propunerile de arestare preventivă formulate de procurorii DIICOT pe numele a 20 de persoane din Berevoieşti, membri ai unor familii suspectate că au sechestrat şi maltratat mai mulţi oameni. Decizia instanţei nu este definitivă.

În total, 38 de suspecţi de trafic de persoane şi trafic de minori au fost reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri de procurorii DIICOT Piteşti, care în cursul zilei efetuaseră 40 de percheziţii în comuna argeşeană Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş.

21 de copii au ajuns, miercuri şi joi, în regim de urgenţă în centre de plasament, doi fiind victime în cazul traficului de persoane de la Berevoeşti, iar ceilalţi 19 copii ai celor reţinuţi de către anchetatori. „Două dintre victimele de la Berevoeşti sunt copii. Au fost aduse la noi în centru. Legea prevede ca în cazul în care ambii părinţi ai unui copil sunt reţinuţi, minorul să fie plasat în regim de urgenţă într-un centru de plasament. Astfel, sunt 19 copii care au fost şi ei instituţionalizaţi în regim de urgenţă”, a declarat Iuliana Matei de la DGASPC Argeş.

Persoanele vizate în acest caz sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, „prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare. Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă. O victimă „era legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodăria sau să comunice cu alte persoane”. Într-un alt caz, una dintre persoanele ţinute în sclavie era bătută, ameninţată şi înţepată cu cuţitul în picioare. Au fost de asemenea cazuri de victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau.

În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă. Astfel, a fost identificat un bărbat care în 4 iulie 2015 a fost răpit de pe stradă de două persoane de etnie romă. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, în miezul zilei, la ora 15.45, când victima, care se afla în apropierea bisericii „Sfântul Ioan” din Piteşti, a fost luată pe sus şi băgată cu forţa într-o autoutilitară, fiind dusă al muncă forţată.

Acesta nu este singurul caz de răpire. O altă victimă, un adolescent în vârstă de 16 ani, a fost de asemenea răpită şi obligată să muncească. Un alt bărbat exploatat era bătut cu pumnii, cu picioarele, cu furca şi toporul şi primea doar o pâine pe zi.

Printre tratamentele umilitoare aplicate de exploatatori, sursele citate arată că un bărbat „era pus să stea afară, dezbrăcat complet, în timpul iernii şi udat cu apă rece spre amuzamentul familiei Feraru”. Au fost identificate şi situaţii în care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, cum a fost cazul unui bărbat care era trimis la rudele exploatatorilor ca să spele covoare, fie definitiv.

Spre exemplu, anchetatorii au identificat un bărbat recrutat în anul 2011, căruia i s-a spus că va lucra ca şofer pe o autoutilitară de transport de lemne şi că va fi plătit cu suma de 200 de lei plus cazare şi masă pentru fiecare cursă pe care o va face. În realitate, timp de doi ani, bărbatul a fost folosit la munci în gospodăria celui care l-a recrutat, dar şi ca şofer, noaptea fiind nevoit să doarmă într-o cameră neîncălzită. După doi ani, în 2013, cel care l-a recrutat l-a dat pe bărbat altei familii care a continuat să îl exploateze în acelaşi mod, iar în 2015 a fost dat altor persoane care l-au pus să conducă maşina, să cerşească în beneficiul lor, să spele vase, rufe, să măture, să încarce, să descarce şi să spargă lemne. „Victima a fost supravegheată permanent, alimentaţia zilnică era una precară sau lipsea cu desăvârşire deşi era forţată să muncească zilnic şi nu a fost remunerată pentru munca prestată”, spun sursele judiciare.

La un moment dat, unul dintre cei care îl exploatau a aflat ca victima are de achitat o pensie alimentară şi că este cercetată într-un dosar penal pentru abandon de familie şi i-a împrumutat victimei 1.000 de lei, suma necesară pentru achitarea pensiei de întreţinere, după care, sub pretextul stingerii datoriei, a supus victima în continuare la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat, mai susţin sursele citate. O altă metodă folosită de suspecţi era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care îi angajau, obligându-i la muncă în schimbul pretinselor pagube.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?