Austriecii continuă să exploateze la foc automat forța de muncă din România. Printre muncitorii terorizați se numără Petrică Duhan (n.r. – foto, mijloc, jos), în vârstă de 59 de ani, angajat ca paznic al Nutrition Grup SRL.
Compania are sediul în comuna Scobinți, județul Iași. Domeniul de activitate este cultivarea cerealelor. Director executiv este românul Teofil Dolhascu, iar patron, austriacul Willibald Bock.
Nea Petrică se plânge că este exploatat la maximum de angajatorii zgârciți și nemiloși.
Românul de bună credință s-a angajat la firmă din 16 octombrie 2018. Pentru că drepturile sale au fost încălcate în mod sistematic, bărbatul a început greva foamei.
Duhan nu a avut nici măcar o zi de concediu. Nici el, nici alți colegi de-ai săi nu ar fi beneficiat de drepturile aferente contractului de muncă, ce li se cuvin.
Nea Petrică a mai povestit că în aproape cinci ani de zile, nu i-a fost acceptat nici măcar o zi de concediu de odihnă. Acesta declară că, anul acesta, un coleg de-al lui și-a dat demisia, iar el a fost nevoit să lucreze timp de două luni 24 de ore din 24, iar drept răsplată a primit grâu și porumb.
„Sunt într-un litigiu cu firma Nutrition Group SRL din comuna Scobinți, județul Iași, la care am lucrat patru ani și opt luni ca și paznic, iar în tot acest timp nu am avut nici măcar o zi concediu de odihnă.
În schimbul acestor ore pe care le făceam noi suplimentare primeam cereale și câte o primă la finalul campaniei de grâu. Pe an primeam în jur de două tone de cereale, de grâu și porumb.
Anul acesta, un coleg a fost dat afară și eu cu încă un coleg am lucrat cu un program de 24 de ore din 24, timp de două luni de zile. Am fost la șeful meu să îi propun să mai angajeze pe cineva, pentru că eu cu colegul meu nu putem lucra non-stop, iar el mi-a spus că, dacă nu îmi convine, să îmi dau demisia”, povestește Petrică Duhan, angajat al firmei Nutrition Grup SRL.
Petrică Duhan și restul angajaților terorizați de conducerea firmei și-au expus povestea în presa din Iași – VEZI AICI.
Cazul a revoltat opinia publică. Iată câteva comentarii:
„Boierul angajează un vechil, iar acesta îi biciuește pe pălmași. O rețetă veche”;
„Toate firmele austriece se comportă porcește. Asta după ce au preluat cele mi de preț active naționale – OMV, BCR. Schweihoffer taie pădurile. Și noi stăm să fim jefuiți în loc să le dăm ce merită, un șut în dos”.
Potrivit unui sondaj realizat în rândul muncitorilor străini din statul central european, Austria are cea mai ostilă populație locală din lume. Asta privește amabilitatea, în general, atât față de proprii cetățeni, cât și față de cei străini.
Aproximativ 43% dintre cei chestionați descriu localnicii ca fiind neprietenoși cu expatriații – față de doar 18% la nivel mondial. Acest lucru explică, probabil, de ce muncitorilor internaționali din această țară le este atât de greu să își facă prieteni, scrie DailyBusiness.