În săptămâna „Şcoala altfel” vor fi organizate activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, activităţi de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicarea în viaţa activă în societate, responsabilitate socială, relaţii de comunicare. Elevii vor mai putea participa la activităţi pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, inclusiv referitoare la siguranţa pe internet, dependenţă de calculator, activităţi de educaţie ecologică şi de protecţia mediului, respectiv cele care ţin de colectare selectivă, economisirea energiei şi energii alternative. De asemenea, vor putea fi organizate activităţi de educaţie rutieră, pază pentru stingerea incendiilor, educaţie pentru reacţii corecte în situaţii de urgenţă.
„Este vorba de o săptămână nou introdusă în programa şcolară, care se va axa pe activităţi extracurriculare şi extraşcolare. A fost elaborat un ghid pentru desfăşurarea acestei săptămâni care va fi adoptat odată cu ordinul de ministru care prevede structura anului şcolar”, a precizat Funeriu.
Profesorii şi părinţii apreciază programul propus de Ministerul Educaţiei şi consideră că orice activitate care se face în legătură cu şcoala este benefică pentru copii, însă au găsit şi câteva dezavantaje.
„Şcoala altfel”, o ieşire din cotidian şi un pas către crearea de competenţe
„Programul «Şcoala altfel» este util. Orice timp petrecut la şcoală este folositor. Va fi bine, pentru că elevii se vor bucura că vin la şcoală. Pe de altă parte, ne şi încurcă foarte tare din cauza faptului că şcoala se prelungeşte până în 22 iunie, ceea ce înseamnă că ne vom expune copiii la temperaturi extreme. În mijlocul verii în clase este foarte cald, iar elevii nu mai dau randament”, a declarat, pentru RTV.NET, Liliana Antonie, învăţătoare la Şcoala „Vasile Voiculescu” din Bucureşti.
Reprezentul părinţilor, Mihaela Gună, laudă şi ea „ieşirea din cotidian” a elevilor odată cu acest program. „Este o ieşire din cotidian şi poate să le deschidă alte perspective copiilor. Tot timpul am susţinut că programele sunt rigide, încărcate, că trebuie să se apropie de viaţa reală, mai ales că mergem pe crearea de competenţe şi acest lucru poate să fie un pas către altceva”, a explicat Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei de Părinţilor Elevilor.
Elevii de la Şcoala „Vasile Voiculescu” vor lua parte la activităţi culturale, sportive şi de educaţie. „Ne-am gândit la diverse activităţi care să vină în sprijinul completării cunoştinţelor de la clasă. Vom face vizite la muzee, vom lucra cu elevii în clasă, unde vom face mici materiale didiactice. Poate vom organiza o excursie tematică, pentru că timpul ne permite. Vom organiza cercuri literare tematice, cercuri de limbi străine, activităţi sportive, competiţii sportive”, a mai spus Liliana Antonie.
Programul de activităţi a fost făcut împreună cu elevii şi părinţii lor. „În şcoala noastră, totul se face ţinând cont de sugestiile părinţilor. Aşa este normal, pentru că suntem părţi egale implicate în educaţie copiilor„, a precizat învăţătoarea.
Vizite la Muzeul Ţăranului Român
Programul „Şcoala altfel” se adresează preşcolarilor şi tuturor elevilor şi se urmăreşte punerea în valoare a talentelor și capacităților copiilor în diferite domenii, în afara celor din curriculumul național. Şi elevii de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu vor avea parte de un program special în perioada 2-6 aprilie.
„Am planificat o vizită la Muzeul de Istorie a Literaturii Române, vizionarea şi discutarea unui spectacol de teatru şi o vizită la Muzeul Ţăranului Român, pentru a-i mai lega pe elevi de ideea de Românie, românism”, a declarat, pentru RTV.NET, Doina Popescu, profesoară de limba română la Colegiul Naţional Tudor Vianu.
În perioada 2-6 aprilie, elevii au obligaţia de a participa la activităţi, absenţele fiind înregistrare în catalog.