Când elevii de la școala privată Am Wald din Zurich sunt nesiguri în clasă, câinele Leo simte, vine la ei, se lasă mângâiat și pleacă atunci când elevului îi este mai bine. Din 2009, Nannette Bratteler, învățătoare și directoare a școlii, are doi noi ‘elevi’ în clasă: Nepomuk și Leo, ajutoare neprețuite pentru ea. A constatat că animalele liniștesc școlarii mai turbulenți și le dau încredere celor mai inhibați. ‘Oferă echilibru copiilor. În plus, câinii nu refuză pe nimeni și se comportă la fel cu toți, iar copiii simt acest lucru’, precizează Nannette Bratteler. ‘Când sunt puțin bolnavă, Nepomuk și Leo vin la mine și se răsfață. Îmi revin foarte repede’, spune Noemie, 11 ani, în Sudostschweiz, potrivit Agerpres.
Cercetători de la Universitatea din Zurich au realizat un studiu care arată impactul câinilor asupra concentrării elevilor, iar rezultatele sunt încurajatoare: școlarii sunt mai atenți și au o capacitate mai mare de memorare. Concluziile studiului se bazează și pe o altă cercetare lansată în 2007 la Rostock (Germania). La universitatea din orașul german s-au analizat efectele prezenței câinilor la orele de matematică, descoperindu-se că elevii erau mai motivați și concentrați.
Câinii primiți în clase nu sunt totuși obișnuiți, ci sunt dresați la fel ca și câinii nevăzătorilor, dar și copiii trebuie să știe cum să se poarte cu ei. ‘Timp de o săptămână le spunem copiilor cum să se comporte corect cu ei. Și nu numai cu cei de la școală, ci cu toți câinii pe care îi întâlnesc’, spune Nannette Bratteler. Este și un mod de a-i învăța pe copii să nu le mai fie frică de cei mai buni prieteni ai omului. ‘Am avut elevi care erau paralizați de frică în prezența câinilor, dar fobia le-a dispărut cu timpul’, a încheiat ea.