Şcoala de şoferi 2018. Ce capcane să eviţi. Care sunt documentele de care ai nevoie

Daca vrei sa obtii permisul auto atunci primul pas este inscrierea la o scoala de soferi unde vei invata atat legislatia rutiera cat si cum sa stapanesti automobilul.
Iulian Tudor
11 ian. 2018, 09:54
Şcoala de şoferi 2018. Ce capcane să eviţi. Care sunt documentele de care ai nevoie

In functie de abilitatile pedagogice ale instructorului auto si cat de usor vei putea deprinde conducerea autovehiculului, la finalul celor 30 de ore practice, cu putin noroc, vei putea obtine permisul dorit, scrie bzi.ro. Tocmai de aceea, este atat de important instructorul cu care vei porni pe acest drum. Important nu este doar ca el sa fie un sofer bun ci sa stie cum sa-ti transmita si tie cunostintele lui practice pentru a avea vreo sansa sa obtii plasticului roz mult ravnit.

Citeşte şi Bolile care te pot lăsa fără permis auto sau te pot împiedica să-l obţii. Ministerul Sănătăţii propune noi reguli

Concluzia: atentie la scoala de soferi aleasa si la intructor pentru ca de aceste doua decizii depinde, pana la urma, daca tu iti vei atinge sau nu obiectivul, adica sa-ti schimbi statutul din pieton in sofer. Asadar, fa-ti timp si incepe documentarea. Si unde o poti face mai bine decat direct la sursa (site-ul autoritatilor abilitate) DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). Aici gasesti o lista destul de actualizata a scolilor si instructorilor auto din toate localitatile.

Iata cum iti alegi scoala de soferi potrivita si care sunt capcanele de care sa te feresti si de ce documente ai nevoie.

Scoala de soferi: Fii atent la scoala pe care o alegi
In afara de site-ul DRPCIV poti intra pe mai multe forumuri in care vei gasi experientele altor oameni cu o scoala sau alta de soferi. Fii atent ca desi absolut toate scolile promit, initial, 24 de pregatire teoretica multe dintre ele nu se tin de cuvant. Dupa ce ai dat banii te poti trezi ca cele 24 de ore se transforma in doar 6 ore (ca iti este mai usor sa inveti singur acasa). Mai mult, atunci cand iti faci bugetul trebuie sa stii ca vei avea nevoie de mult mai multi bani decat 1.000 de lei (in functie de masina pe care alegi sa faci pregatirea practica). Mai trebuie sa scoti bani pentru analizele medicale si testul psihologic (aproximativ 300 lei) si inchirierea masinii pentru examen (in jur de 150-200 de lei). Dar mai sunt si alti bani de dat – pe diverse acte de care ai nevoie la dosar (cazier, taxe de examinare, taxa eliberare permis). Scoala de soferi iti face dosarul dupa ce ai finalizat atat orele teoretice cat si orele practice. Acum, inainte de a primi dosarul cu care sa mergi la DRPCIV, vei sustine un test-chestionar in sediul scolii. Daca nu vei obtine cel putin 22 de puncte nu vei primi dosarul si, prin urmare, nu ai cum sa sustii examenul teoretic.

Scoala de soferi: Mare atentie la instructorul desemnat/ales care ar trebui sa te invete sa manevrezi automobilul
Legal, ar trebui sa ai 30 de ore de instructie pe masina. Atentie insa, „ora” nu are 60 de minute, asa cum poate te-ai putea astepta, ci numai 50 de minute (in cazul cel mai fericit). Ceea ce inseamna ca o sedinta de 2 ore are, de fapt, 1 ora si 40 de minute. Totusi, de cele mai multe ori, te vei trezi ca „ora” are de fapt 30 de minute, iar sedinta o ora (ca se mai iau si pauze de cate o cafea). Iar daca nu esti foarte talentat la condus, asa cum sunt cei mai multi dintre incepatori, este clar ca va trebui sa iei ore in plus (in jur de 80 de lei sedinta) pentru a avea o sansa sa obtii permisul. Spre exemplu, gandeste-te la atentia distributiva sau acea capacitate de a face mai multe lucruri deodata (sa schimbi vitezele, sa te uiti in oglinzi, sa manuiesti volanul si sa acorzi prioritate – cand este cazul, sa fii atent la ceilalti participanti la trafic, sa fii atent la indicatoare si lista poate continua). Apoi, sa ai orientare in spatiu, pentru a aprecia distantele, pentru a executa virajele corespunzator – adica esti nevoit sa inveti o multime de lucruri intr-un timp foarte scurt. Unele persoane invata toate astea mai repede, in schimb altele au nevoie de multa munca pentru a obtine rezultate satisfacatoare. Aici rabdarea instructorului este de aur. Daca, insa se enerveaza repede, ori ii este teama ca i-ai putea strica masina (mai ales daca este ai lui si nu a scolii) nu vei putea niciodata dezvolta abilitatile necesare sofatului. Spre exemplu, te ajuta sa pleci de pe loc (intrucat tu ai oprit de cateva ori motorul, iar acum el fara ca tu sa-ti dai seama conduce ambreajul), sau atunci cand esti intr-o intersectie complicata pune mana pe volan si te scoate de acolo, sau schimba vitezele – este clar ca nu vei avea nicio sansa sa iei proba practica. Asadar, daca vezi ca dupa a treia, a patra sedinta ai senzatia ca ai batut pasul pe loc, schimba instructorul. Pana la urma este vorba despre banii tai si este normal sa primesti servicii de calitate pentru ei. Cu atat mai mult cu cat instructorul auto are un rol esential in formarea ta ca sofer si in viitorul tau pe sosele. De aceea este foarte important sa fii compatibil cu el. In caz contrar, sansele sa iei carnetul tind spre zero. Si inca ceva, locul unde se desfasoara sedintele este crucial. Daca nu conduci masina in zona in care vei sustine si examenul practic cu greu il vei putea promova. Nu este usor sa conduci plin de emotii, alaturi de politist, timp de 30-40 de minute intr-un loc pe care nu-l cunosti si sa mai iei si examenul. Ca sa nu mai vorbim de situatia in care cele mai multe dintre sedinte au avut loc in poligon. In acest caz nu va fi de mirare cand la examen vei fi depunctat pentru modul in care iei virajele, pentru ca nu stii cum sa intri intr-o intersectie, ori ca nu te asiguri in oglinzile laterale inainte sa ocolesti o groapa.

Apoi mai exista si intructori care sustin ca proba practica se ia exclusiv pe baza de spaga. Insa lucrurile nu mai stau asa. De obicei, banii raman la instructor (doar el stie cum si la cine sa-i dea, nu?) iar daca tu iei examenul pe bune el se mai alege cu 200-300 de euro de la tine. Daca, insa, esti respins, iti va da banii inapoi spunandu-ti ca nu s-a putut insa „ramane pe data viitoare”.

Prin urmare, fii extrem de precaut cand iti alegi scoala de soferi si instructorul. In functie de aceste decizii vei lua sau nu permisul auto.

Lista cu documentele de care ai nevoie pentru a te inscrie la scoala de soferi.

1. Cazier judiciar (valabil 6 luni)
Ce acte sunt necesare pentru obtinerea cazierului:
– CI (BI);
Puteti obtine un certificat de cazier judiciar la orice subunitate de politie din Romania in care exista ghiseu de cazier judiciar.

2. Taxa permis auto
– 68 RON – se plateste la orice unitate CEC sau orice sucursala BCR;
– exista o unitate CEC si la DRPCIV (Serviciul Public Comunitar, Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) Soseaua Pipera 49, la parter.

3. Avizul psihologic (valabil 1 an)
– se obtine de la cabinete individuale de psihologie autorizate de Colegiul Psihologilor din Romania

4. Avizul medical (valabil 1 an)
– se obtine de la policlinici autorizate de Directia de Sanatate Publica si obligatoriu se anexeaza chitanta. Concluzia finala a policlinicii (apt – inapt) se va consemna pe fisa de scolarizare.

5. Copie BI sau CI

6. Foto tip permis auto
– 1 buc.

7. Cerere de inscriere la examen
– se obtine de la scoala de soferi.

8. Fisa scolarizare dactilografiata
– se obtine de la scoala de soferi.

DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Delia a încins internetul filmându-se în ipostaze sexy! „Ți-ai pus silicoane!“
Fanatik.ro
Fructul care e în pericol să dispară. Românii îl adoră și abia așteaptă promoțiile de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image
Capital.ro
Anunț pentru cei cu cont și card la Banca Transilvania. Regulă la retragerea de numerar la bancomat
Playtech.ro
Când ajung pensiile în iunie 2025 prin Poșta Română? Anunț despre o posibilă întârziere
DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Adevarul
Un jurnalist britanic a petrecut noaptea alegerilor cu „populiștii învinși ai României”. Cum l-a perceput pe George Simion
wowbiz.ro
Gigi Becali, interviu tăios după acuzațiile lui George Simion. Mesajele secrete pe care cei doi și le-au transmis în privat: "Îl iert, dar nu am ce discuta cu un om ca ăsta"
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Regina Elisabeta o ura pe Meghan. Tensiune maximă în Familia Regală
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Accident înfiorător în Botoșani! Un bărbat a murit pe loc și alte două persoane au fost rănite, după o manevră greșită. Martorii descriu imagini tulburătoare
Cancan.ro
ULTIMELE cuvinte ale fostei jurnaliste, înainte de a-şi pierde cunoștința după ce a căzut de la etajul 5 cu fiica ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă de scăpare. Anunțul venit chiar azi: Trebuie să treacă la următorul nivel
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
Mioara Velicu și Steliana Sima au primit distincții de la Ilie Bolojan. Cum au reacționat când au fost sunate chiar de președintele interimar: ”Eu am rămas încremenită. Am zis că cine știe cine își bate joc de mine” / EXCLUSIV
MediaFlux
Lista scurtă de premieri a lui Nicușor Dan. Se caută cea mai bună variantă și un semn de la PSD
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mega-fraudă imobiliară în Ploiești: 14 persoane și firme, trimise în judecată pentru înșelăciune de aproape 9 milioane de euro