O nouă propune legislativă depusă la Senat vine spre modificarea și completarea Codului Rutier. Pe lângă mărirea numărului de ore de pregătire în cadrul școlilor de șoferi, o modificare radicală propusă este interzicerea dreptului de a conduce mașini cu mai mult de 100 CP tinerilor de până în 21 de ani sau celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
România se află pe primul loc la numărul de accidente rutiere. Potrivit Institutului Național de Statistică, pe drumurile din țara noastră au loc, zilnic, peste 70 de accidente. Multe dintre acestea sunt provocate de șoferi începători, care, fără experiență, se urcă la volanul unor mașini mult prea puternice.
„Eu văd un lucru bun să se impună o astfel de limitare a cailor putere. Este un lucru bun această modificare. El face cu mine școala, pe perioada școlii rulează cam o mie de km, viteze nu excesive, pentru că nu avem unde, chiar dacă ieșim în afara localității avem limite de viteză ca școală și ca începător, iar când te duci acasă și iei mașina de 300 de cai putere și ai adrenalină maximă, nu este în regulă.
La școală avem până în 110 cai putere. Este un lucru bun, un an de zile până se rutinează, până prinde experiență, nu poți să-i dai unui tânăr o mașină de 300 de cai putere și el să nu aibă experiență, pentru că tendința este să vadă ce poate mașina”, a declarat un reprezentat al unei școli de șoferi, despre modificările Codului Rutier, pentru replicaonline.ro.
Inițiatorii proiectului propun majorarea numărului minim de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categotria B, de la 20 la 25 de ore, pentru componenta teoretică, respectiv de la 35 la 45 de ore, pentru cea practică.
„Și această măsură este binevenită, pentru că, la cum predăm noi la sală, simțim că timpul este limitat. Este bine să se mărească cursurile. Legat de conducere, noi cerusem 50 de ore de pregătire practică, dar și 45 de ore este bine. La cerințele din ziua de azi, cu examenele și traficul care este, 35 nu era deloc în regulă. Noi trebuia să ducem muncă de lămurire cu clienții, că mai au nevoie de pregătire, oamenii interpretau ca și cum voiam să le luăm banii.
Pentru o ședință suplimentară, de 50 de minute, noi percepem un tarif de 90 de lei. O să se mărească în acest fel și prețul școlii de șoferi, se mărește volumul de muncă. Eu, ca să asigur o normă de muncă la un instructor, îi înscriam undeva la 5-6 clienți pe lună, acum, dacă se măresc numărul de ore, nu o să-i pot pune mai mult de 4 clienți”, a transmis reprezentantul școlii de șoferi.