Însuși ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, recunoaștea la vremea aceea că pierderile din domeniul învățământului au fost foarte mari în perioada pandemiei.
Conform expertului în educație, Ştefan Vlasto, anul pierdut în pandemie este greu de recuperat, iar cei mai afectați de această situație sunt elevii din clasele terminale.
„Inechităţile sunt foarte mari între elevii care au avut bani de meditaţii şi ajutor şi cei care nu au avut. Chiar Cîmpeanu a recunoscut. Şi eu sunt de aceeaşi părere. Cei care nu sunt în ani terminali – dacă ai trecut în clasa a VI-a, să spunem – dacă profesorul de la clasă este inimos, mai întâi recapitulează materia de clasa a V-a şi apoi predă mai departe. Dar cei din clasele terminale ce vor face cu examenele naţionale nu ştiu. Cei de clasa a XII-a se vor duce la facultate, şi fără integrale şi derivate, la Politehnică degeaba te duci. N-or să recapituleze profesorii de la universitate materia cu tine. Sunt o generaţie pierdută, asta este”, a declarat profesorul Ştefan Vlaston, potrivit Adevarul.
Expertul în educație este de părere că școlile nu ar fi trebuit închise, iar România ar fi putut urma exmplul altor țări, care au gestionat cu succes situația din învățământ.
„În Franţa nu s-au închis, de la mic la mare, peste tot. Păi, în comunele în care nu a fost niciun caz de COVID, de ce să închizi şcoala?”, a menționat Vlasto.
Ștefan Vlasto a prezentat și maniera prin care s-ar putea face recuperarea materiei în anul școlar care vine, în contextul în care profesorii nu au fost plătiți pentru cursurile remediale.
„Dacă profesorul ştie ce să predea, ştie ce este strict necesar, îşi face rost de timp ca să recupereze din materia anterioară. De exemplu, eu să fiu profesor, primele două luni nu aş preda decât materia anului anterior, urmând să mă descurc cu restul. Nu e chiar aşa o mare filosofie să recapitulezi materia dacă eşti inimos şi vrei să faci o treabă ca lumea. Dar, să nu uităm că, la examenele de anul acesta nu va exista egalitate de şanse. Pentru că unii au avut bani de meditaţii, au avut la cine să apeleze, au avut computere şi posibilitatea să urmeze cursuri online, alţii nu au avut deloc”, conchide Ştefan Vlaston.