Şcoala începe în septembrie fără triaj epidemiologic. Secretar de stat în MS: „Părintele să evalueze starea de sănătate a copilului”

Noul an şcolar va începe în 14 sepetembrie fără triaj epidemiologic. Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor li s-ar lua temperatura și ar fi întrebați cum se simt, înainte de începerea orelor. Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată de Senat, că termometrizarea este ineficientă în cazul copiilor, că durează și provoacă înghesuială la ușa școlii. "Triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părintele să evalueze starea de sănătate", a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.
Romania TV
12 aug. 2020, 06:09
Şcoala începe în septembrie fără triaj epidemiologic. Secretar de stat în MS:

Triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii la școală nu va mai fi inclus în ghidul cu recomandări de la Ministerul Sănătății, care urmează să fie făcut public în următoarele zile.

„Termometrizarea, după cum știți în prezent, este recomandată în instituții, în supermarketuri, aduce un plus. Însă în cazul școlilor, cum foarte bine a remarcat domnul rector, faptul că într-un interval extrem de scurt, la începutul orelor se prezintă un număr foarte mare de elevi sau studenți, termometrizarea la elevi, la intrare, în absența acelor termo-scanere din aeroport care cu siguranță nu vor fi indisponibile în cele 17.000 de școli, ar produce colmatarea intrărilor și ceea ce am câștiga prin eventualitatea depistării unor copii febrili, am pierde prin aglomerarea la intrare și imposibilitatea, practic, a unei separări a grupurilor, pe care ne-o dorim.

Una din măsurile esențiale din acest ghid este de a separa pe cât posibil grupurile, o clasă reprezintă un grup. Interacțiunea între clase trebuie să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz el să poată fi izolat la nivelul acelei clase.

Legat de termometrizare, știm iarăși din practică, copiii fac forme ușoare de boală, majoritatea sunt asimptomatici și atunci termometrizarea în cazul lor nu ar aduce… nu are o sensibilitate mare și este ineficientă. Deci termometrizarea la intrare nu va face parte din ghid”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dragoș Garofil, citat de edupedu.ro.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii confirmă că nu toate şcolile se deschid pe 14 septembrie

Ministerul Sănătăţii vrea ca triajul zilnic să fie în responsabilitatea părinţilor.

„Vom încerca să responsabilizam părinții, în compensație și un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părintele să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul, atunci când are febră sau prezintă simptome respiratorii copilul nu trebuie adus la școală. Este o măsură obligatorie, de bun simț, dar pe care, din păcate, știm cu toții că în anii trecuți nu s-a aplicat niciodată și copiii răciți, tușind, cu febră, cu antibiotice, cu tratament erau aduci la școală.

În condițiile acestea de pandemie va trebui să înțelegem acest aspect, că nu se pot aduce copiii febrili la școală sau cu simptome respiratorii, trebuie ca întreaga societate să fie responsabilizată.

Nu este o misiune pe care să o poată duce Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății sau la nivel local, este o misiune pe care o avem cu toții ca societate și trebuie să comunicăm foarte bine în acest sens să fim responsabili de la decidenți la cadre didactice elevii și părinți”, a mai spus secretarul de stat. 

 

Cum se aplică scenariile pentru şcoli. Scenariul roşu nu va intra în vigoare automat la depăşirea pragului de trei infectări

Dragoş Garofil a explicat cum se aplică cele trei scenarii pentru școli, subliniind faptul că, în momentul în care o localitate îndeplineşte criteriul pentru aplicarea scenariului trei, și anume apar mai mult de trei cazuri noi la mia de locuitori într-un interval de 14 zile, școlile din acea localitate nu vor fi închise automat.

„Între unu și trei (n.red. cazuri la mia de locuitori) avem un risc mediu, cel mai probabil se va opta pentru scenariul doi. Peste trei nu se va intra, se va continua cu scenariul doi, însă este un nivel de alertă și la nivelul CJSU (Comisia Județeană pentru Situații de Urgență), împreună cu Direcția de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul, împreună cu conducerile școlilor și autoritățile locale se va putea lua decizia închiderii temporare a școlilor din localitate.

Citeşte şi Elevii ar putea primi bani pentru rechizite! Ce condiţie trebuie să îndeplinească aceştia

Deci scenariul trei nu intră automat la depășirea pragului de trei cazuri la mia de locuitori, sunt multe alte criterii care sunt urmărite ca și în carantinarea zonală, este același indicator ca și în carantinarea zonală.

Sunt urmărite criteriile epidemiologice, dacă există transmitere comunitară, dacă sunt focare în școli…”, a explicat Dragoș Garofil, potrivit sursei citate.

Autorităţile au anunțat că, odată cu începerea şcolilor, se are în vedere aplicarea a trei scenarii, în funcție de nivelul infectărilor din comunitate.

  • Scenariul verde – valoarea este sub 1 (mai puțin de o persoană la mia de locuitori confirmată cu noul coronavirus în total în ultimele 14 zile) – “toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale”
  • Scenariul galben – valoarea este între 1 și 3 – “o parte din activități se ține în școală şi o parte se ţine în online”
  • Scenariul roșu – valoarea este peste 3 – “nimeni nu merge la școală şi totul se desfășoară online”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios