Şcoală online. Profesor de Limba Română: „Școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare”

Şcoală online în România. Anca Barbu, profesor de Limba Română, consideră că şcoala ar trebui să înceapă fizic din nou şi spune că online-ul va rămâne o opțiune pentru situațiile în care elevul nu poate ajunge la școală.
Alina Costache
04 ian. 2021, 10:16
Şcoală online. Profesor de Limba Română:

Şcoală online. După 20 de ani de predat Limba Română în mod tradițional, la clasă, Anca Barbu, profesoară la o școală gimnazială din Galați, a început în martie 2020 să predea online.

Aceasta povesteşte că primele ore, primele săptămâni au fost bulversante.

„Am simțit nevoia să îi țin aproape de noi, de activitățile lor zilnice normale fiindcă aveau nevoie de echilibru și predictibilitate. În plus, am simțit și din partea părinților că sunt bulversați, s-au trezit practic de pe o zi pe alta cu cei mici acasă tot timpul. Ca profesor, am încercat să-i ajut să gestioneze situația. Sunt și eu mamă a trei copii, și mie m-a fost greu, deci i-am înțeles și pe ei”, a spus profesoara, potrivit edupedu.ro. 

Anca Barbu și-a dat seama în primăvară că statul în fața ecranului schimbă complet interacțiunea și dinamica de la clasă.

„În primul rând nu mai privești către o clasă în care copiii stau în bănci, nu mai interacționezi în funcție de unde sunt așezați în clasă, nu te mai plimbi printre bănci, îi ai pe toți în fața ta, așezați pe un ecran”, a explicat profesoara.

Citeşte şi Şcoala online afectează veniturile. Copiii care învaţă de acasă vor câştiga mai puţin când vor fi adulţi

Şcoală online. Profesor de Limba Română: „Cea mai mare dificultate de adaptare am observat-o la cei mici”

Anca povesteşte că cea mai mare dificultate de adaptare am observat-o la cei mici

„Cea mai mare dificultate de adaptare am observat-o la cei mici, la clasa a VIII-a, elevii știau deja care este interesul lor, să învețe pentru examen, pentru liceu. În vară am fost și la cursurile organizate de Teach for Romania și din septembrie am implementat la clasă tot ce am învățat acolo despre mindset-ul de creștere, de a reflecta asupra progresului școlar și emoțional împreună cu elevii. Am observat că nu erau goluri foarte mari de învățare, era mai degrabă o sincopă a atitudinii, cum să reintre în colectiv”, a povestit Barbu.

Doamna profesoară a explicat cum au decurs orele online pe finalul semestrului I.

„Toți elevii sunt în prima bancă la orele online, nu se mai ascund după colegul din față, deci a trebuit să-i responsabilizez pe toți cu ceva în timpul orei și asta nu este ușor. Sunt și elevi care intră fără cameră la ore, aici trebuie să discuți, să explici de ce este necesar să ne vedem toți la față.

Citeşte şi Raluca Turcan: „Şcoala online i-a schimbat comportamentul copilului meu, a devenit mai introvertit şi mai leneş”

Pentru adaptare contează foarte mult contactul vizual fizic, fiindcă toți învățăm prin asociere, atașament. Problema cu orele online este că noi nu știm să privim camera așa cum face un actor. Am încercat să îi ajut să învețe mediul acesta nou, să inventăm alte feluri de a interacționa.

Spre exemplu le spuneam să aducă un obiect din casă în fața camerei și să ne povestească despre el. Trebuia să-i fac să nu se simtă lipiți de scaun, trebuie mai multă interacțiune pe partea cinetică, toate simțurile ar trebui cumva angrenate. Pe scurt, trebuie să faci copilul să simtă că învață, nu doar că ascultă ora, trebuie să-i încurajezi pe ei să caute. Nu e o situație în care să faci militărie cu ei, trebuie să vii în fața lor cu ceva care le mișcă sensibilitatea”, a explicat profesoara.

Copiii i-au făcut și o surpriză spre final de an. Într-o zi, la începutul orei de română au avut toți camere închise. Pregăteau o surpriză pentru profesoara lor. Brusc, toți și-au deschis camerele video și aveau o hârtie pe care fiecare a scris un mesaj personal de mulțumire profesorului care i-a ajutat să treacă peste încercările anului 2020.

„Aveau ridicate foi cu mulțumim doamna profesoară, a fost o surpriză. M-am simțit eu ca un copil atunci fiindcă primeam susținere din partea lor, de obicei rolurile sunt invers. M-a bucurat foarte mult gestul”, a povestit profesoara.

„Se putea face mai mult. Colegii mei din mediul rural aleargă acum cu fișe din poartă-n poartă fiindcă elevii nu au conexiune la internet”

Profesoara regretă un singur lucru din 2020, faptul că situația putea fi gestionată mai eficient de autorități.

„Se putea face mai mult. Colegii mei din mediul rural aleargă acum cu fișe din poartă-n poartă fiindcă elevii nu au conexiune la internet. Dar să știți că puțini fac efortul acesta.

Din punctul meu de vedere, școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare… online nu este același lucru, nu poți să-l iei pe fiecare deoparte și să lucrezi individual pe problemele lui. La clasa I, spre exemplu, te duci la fiecare și pui mâna pe stilou să-i arăți cum să scrie, nu poți face asta printr-un ecran.

Cred că online-ul va rămâne o opțiune pentru situațiile în care elevul nu poate ajunge la școală și sistemul nu s-ar fi modernizat astfel fără o pandemie”, a mai spus profesoara.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
ESTE ORDIN în toată Europa. Legea OBLIGATORIE a intrat deja în vigoare
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Viața la bloc. Interdicții pentru șeful asociației de proprietari
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
REGULI obligatorii în caz de vreme rea. Foarte puțini știu ce ESTE INTERZIS
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Alegeri legislative în Franța: Alianța de stânga în frunte, fără majoritate absolută
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!