Şcoli ca în Evul Mediu: Nu au apă potabilă şi toalete VIDEO

Cu câteva zile înainte de începerea şcolii, mii de copii se tem să se întoarcă în clase. O mulţime de unităţi de învăţământ nu au apă potabilă, iar toaletele arată ca în Evul Mediu. În această situaţie sunt peste 40 de şcoli din judeţul Constanţa, dar şi din judeţul Harghita.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 09:44
Şcoli ca în Evul Mediu: Nu au apă potabilă şi toalete VIDEO

În comuna Independenţa din Constanţa, autorităţile spun că au modernizat şcoala. Au construit toalete înăuntru. Degeaba însă, pentru că şcoala nu are apă curentă.

Nu avem apă, cărăm cu găleata. Din păcate, nu am avut autorizaţie de funcţionare sanitară. Acolo nu este apă curentă, ci este o cişmea care alimentează satul„, a spus Monica Răguşilă, directorul şcolii din satul Fântâna Mare, judeţul Constanţa.

VEZI ŞI: SCHIMBĂRI IMPORTANTE în anul şcolar 2014-2015. Ce se întâmplă din septembrie

În satul Olteni, lucrurile stau şi mai rău. „Nu avem apă trasă în şcoală, toaletă nu avem. Sunt doar cele de tip latrină. În spatele şcolii sunt toalete construite din piatră, vechi. Este un recipient special în care colectăm apa, un fel de lavoar cu robinet şi cu un lighean si copiii se spală acolo„, a mai spus Monica Răguşilă.

În judeţul Harghita, cele mai multe probleme sunt la Voşlăbeni şi Valea Ghimeşului. Şcolile şi grădiniţele nu au autorizaţie sanitară.

Alimentarea cu apă se face dintr-o fântănă publică, iar sistemul de canalizare lipseşte. Din păcate, copiii sunt nevoiţi să folosească latrina uscată din curte„, a spus Georgeta Bucur, directorul şcolii din Voşlăbeni.

În multe şcoli din Harghita se munceşte de zor pentru ca elevii să poată intra la clase pe 15 septembrie. Dar nu toate vor fi gata la timp. Inspectorii şcolari speră ca lucrările de modernizare să fie gata până la primăvară.

CITEŞTE ŞI: SCANDAL în Buzău. Viceprimarul, la un pas să fie linşat de părinţii care se tem că şcoala nu se va deschide

Mai mult de jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, potrivit raportului final întocmit de Instituţia Prefectului, în urma verificărilor efectuate la toate grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ.

Datele centralizate de Prefectură arată că 269 din cele 528 de unităţi de învăţământ, ceea ce reprezintă 50,95%, nu deţin autorizaţie sanitară. Neemiterea de către Direcţia de Sănătate Publice a autorizaţiei sanitare are la bază lipsa apei curente la majoritatea unităţilor şcolare din mediul rural.

De asemenea, există unităţi unde s-au realizat instalaţii de apă curentă, dar sursele de apă sunt secate sau debitul este foarte scăzut, ceea ce face ca instalaţiile să fie nefuncţionale. „Apa de băut în şcolile din mediul rural în care nu este apă potabilă se asigură prin intermediul sticluţelor individuale ale elevilor şi din surse nemonitorizate. În unele unităţi există dozatoare pentru apă potabilă din surse autorizate„, se afirmă în raport.

În ceea ce priveşte grupurile sanitare, comisiile care au efectuat inspecţiile în teren au constatat că la majoritatea şcolilor din mediul rural ele sunt în exteriorul şcolilor. Acelaşi document arată că „în cele mai multe unităţi lucrările de igienizare sunt realizate în proporţie de 80-90%”, iar ‘la unele unităţi aceste lucrări sunt realizate 100%’.

Spynews
Karmen Simionescu s-a despărțit de tatăl fetiței sale. Primele declarații ale fiicei lui Adrian Minune despre separare / VIDEO
Bzi.ro
Câte kilograme are Inna: S-a urcat pe cântar și și-a uimit fanii!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe care e singura zodie care primește vești bune în următoarele 7 zile. Lecți dură pentru Gemeni
Capital.ro
Telefoanele mobile devin interzise: Sunt dăunătoare! E decizie națională
Playtech.ro
Nadia Comăneci, apariție BOMBĂ în costum de baie minuscul! Doamne cum arată la 63 de ani
DailyBusiness
Medicamente compensate cu 90% pentru acești români! S-A SCHIMBAT LEGEA
Adevarul
Disperată după trupe, Ucraina antrenează bărbați de 40 și 50 de ani pentru luptă
Spynews
Oana Radu a confirmat că este într-o relație! Cum și-a cunoscut artista noul iubit și cu ce se ocupă tânărul
Spynews
Acces Direct. O tânără mămică e disperată! Femeia susține că tatăl copilului l-a dus pe cel mic în vacanță și nu l-a mai adus acasă timp de 5 ani
Evz.ro
Viața la bloc. Obligațiile celor care au geamuri termopan
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Ce a făcut milionarul de 52 de ani pentru iubita cu 24 de ani mai tânără. Nu mai știe cum să o răsfețe: doar cei mai bogați își permit asta
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Radu Brînzan, un polițist de 43 de ani din Groj, a murit în timp ce tundea iarba din curte 😢
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Cum arată limuzina în formă de avion Wizz Air, care a ajuns virală pe rețelele sociale! Aceasta circulă pe străzile României și a făcut furori pe internet
Capital.ro
Anunț pentru românii care nu au card sau cont la bancă. 4,4 milioane sunt afectați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cristiano Ronaldo și Georgina au fost fotografiați în apă, în timpul unor momente intime, când credeau că nu îi vede nimeni! Au coborât de pe iaht și au dezlănțuit pasiunea dintre ei: e prima oară când superstarul portughez e văzut în timp ce face așa ceva
stirilekanald.ro
Gheorghe Dincă a spus ce i-a făcut Alexandrei Măceșanu! Detalii șocante
substantial.ro
Patru persoane împușcate mortal într-un tren din Chicago, suspect arestat
MediaFlux
GRAFIC creștere pensii. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu spune CÂND și CU CÂT cresc din nou 
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...