În comuna Independenţa din Constanţa, autorităţile spun că au modernizat şcoala. Au construit toalete înăuntru. Degeaba însă, pentru că şcoala nu are apă curentă.
„Nu avem apă, cărăm cu găleata. Din păcate, nu am avut autorizaţie de funcţionare sanitară. Acolo nu este apă curentă, ci este o cişmea care alimentează satul„, a spus Monica Răguşilă, directorul şcolii din satul Fântâna Mare, judeţul Constanţa.
VEZI ŞI: SCHIMBĂRI IMPORTANTE în anul şcolar 2014-2015. Ce se întâmplă din septembrie
În satul Olteni, lucrurile stau şi mai rău. „Nu avem apă trasă în şcoală, toaletă nu avem. Sunt doar cele de tip latrină. În spatele şcolii sunt toalete construite din piatră, vechi. Este un recipient special în care colectăm apa, un fel de lavoar cu robinet şi cu un lighean si copiii se spală acolo„, a mai spus Monica Răguşilă.
În judeţul Harghita, cele mai multe probleme sunt la Voşlăbeni şi Valea Ghimeşului. Şcolile şi grădiniţele nu au autorizaţie sanitară.
„Alimentarea cu apă se face dintr-o fântănă publică, iar sistemul de canalizare lipseşte. Din păcate, copiii sunt nevoiţi să folosească latrina uscată din curte„, a spus Georgeta Bucur, directorul şcolii din Voşlăbeni.
În multe şcoli din Harghita se munceşte de zor pentru ca elevii să poată intra la clase pe 15 septembrie. Dar nu toate vor fi gata la timp. Inspectorii şcolari speră ca lucrările de modernizare să fie gata până la primăvară.
CITEŞTE ŞI: SCANDAL în Buzău. Viceprimarul, la un pas să fie linşat de părinţii care se tem că şcoala nu se va deschide
Mai mult de jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, potrivit raportului final întocmit de Instituţia Prefectului, în urma verificărilor efectuate la toate grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ.
Datele centralizate de Prefectură arată că 269 din cele 528 de unităţi de învăţământ, ceea ce reprezintă 50,95%, nu deţin autorizaţie sanitară. Neemiterea de către Direcţia de Sănătate Publice a autorizaţiei sanitare are la bază lipsa apei curente la majoritatea unităţilor şcolare din mediul rural.
De asemenea, există unităţi unde s-au realizat instalaţii de apă curentă, dar sursele de apă sunt secate sau debitul este foarte scăzut, ceea ce face ca instalaţiile să fie nefuncţionale. „Apa de băut în şcolile din mediul rural în care nu este apă potabilă se asigură prin intermediul sticluţelor individuale ale elevilor şi din surse nemonitorizate. În unele unităţi există dozatoare pentru apă potabilă din surse autorizate„, se afirmă în raport.
În ceea ce priveşte grupurile sanitare, comisiile care au efectuat inspecţiile în teren au constatat că la majoritatea şcolilor din mediul rural ele sunt în exteriorul şcolilor. Acelaşi document arată că „în cele mai multe unităţi lucrările de igienizare sunt realizate în proporţie de 80-90%”, iar ‘la unele unităţi aceste lucrări sunt realizate 100%’.