Şcoli deschise şi după rată 6 la mie. Florin Cîţu aşteaptă decizia CNSU şi ordinul miniştrilor

Guvernul ia în calcul să schimbe legislaţia referitoare la măsuurile din pandemie referitoare la şcoli, astfel încât să nu se treacă în online nici după depăşirea ratei de şase la mie.
Filip Stan
29 sept. 2021, 15:24
Şcoli deschise şi după rată 6 la mie. Florin Cîţu aşteaptă decizia CNSU şi ordinul miniştrilor

Şcoli deschise şi după rată 6 la mie, dar cu câteva condiţii. „Ne gândim la introducerea testelor cu salivă în școli”, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.

„Vrem în continuarea să menținem prezența fizică în școli, ne gândim la introducerea testelor de salivă. Ministerul Educației anunța ieri că 99% din părinți nu vor testeze copiii, ceea ce e trist. Încercăm cu teste cu salivă, dar intenția e ca școlile să rămână deschise. Școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a anunțat premierul.

Şcolile ar putea rămâne deschise şi la 6 la mie. Anunţul de ultimă oră al ministrului Educaţiei

Scenariile propuse de ministruk Educaţiei: 

Referitor la scenariile de functionare a școlilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening. După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate.
Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că doreşte ca şcolile să rămână deschise şi după ce incidenţa dintr-o localitate trece de 6 la mia de locuitori, o decizie în acest sens urmând să fie luată împreună cu specialiştii din domeniul sanitar până vineri.

Răspunzând unor întrebări, ministrul a explicat că există două variante. ”Fie rămânem pe aceste prevederi, care ne spun că la depăşirea ratei de incidenţă de 6 la mie într-o localitate toate şcolile trec în online, în afara celor speciale, grădiniţele şi creşele. A doua variantă. Dacă prin discuţia pe care ne-o dorim să o avem astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, CNCAV, CNSU se va consolida un numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionat, beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educaţiei din perspectiva şcolii cu prezenţă fizică vor fi predominante, atunci am deplină disponibilitate de a semna alături de ministrul Sănătăţii modificarea ordinului comun pe baza unei hotărâri CNSU care să aibă valoare de hotărâre de Guvern. Deci, în primul rând discuţie, consolidarea numitorului comun, apoi hotărâre CNSU, hotârâre de Guvern aferentă care să abiliteze ministrul Educaţiei cu ministrul Sănătăţii să modifice scenariile de funcţionare în aşa fel încât până vineri va fi anunţat”, a mai precizat ministrul.

Şcoli deschise. Valeriu Gheorghiţă: Şcolile fără cazuri de COVID să funcţioneze cu prezenţă fizică 

Preşedintele Comitetului privind vaccinarea, medicul Valeriu Gheorghiţă, a prezentat, miercuri, un scenariu în care funcţionarea şcolilor ar fi decuplată de incidenţa COVID, astfel încât, după depăşirea pragului de 6 infectări la mia de locuitori, să treacă în sistem online doar clasele sau unităţile de învăţământ în care se înregistrează cazuri, iar restul să funcţioneze cu prezenţă fizică.

Valeriu Gheorghiţă propune ca şcolile fără cazuri de COVID să funcţioneze cu prezenţă fizică şi după incidenţa 6
„Sunt discuţii care se au în vedere, sunt mai multe variante de lucru. Una dintre ele este dacă ignorăm, în sensul bun al cuvântului, în sensul decuplării de rata de incidenţă, încât modalitatea prin care copiii să meargă la şcoală să fie altfel reglementată. Indiferent de rata de incidenţă, copiii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică şi să existe o monitorizare foarte riguroasă din punct de vedere al respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului şi de identificare a cazurilor pozitive. În sensul în care să se închidă evident acele clase sau acele şcoli unde sunt identificate cazuri. Dacă într-o comunitate, într-o localitate nu există niciun caz diagnosticat într-o unitate de învăţământ, chiar dacă rata de incidenţă este peste şase la mie, atunci şcoala, teoretic, poate să continue pentru că acolo nu sunt cazuri”, a afirmat medicul militar.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Putin își reafirmă sprijinul pentru soldații ruși și planurile de întărire a armatei
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania