ŞCOLI închise de luni din cauza Omicron. Anunţ oficial de la Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei anunţă că 108 şcoli şi 3.576 de clase funcţionează în sistem online, din cauza cazurilor de COVID-19. 26.974 de elevi şi 7.307 cadre didactice şi personal s-au infectat cu noul coronavirus.
Filip Stan
30 ian. 2022, 21:08
ŞCOLI închise de luni din cauza Omicron. Anunţ oficial de la Ministerul Educaţiei

ŞCOLI închise de luni. Ministerul Educaţiei a transmis că vineri, la nivel naţional, 108 unităţi de învăţământ (0,61% din numărul total) şi 3.576 de clase/grupe (2,6% din numărul total) funcţionează în sistem online. De asemenea, 26.974 de elevi/preşcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19 şi 7.307 persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar (2,7% din numărul total) sunt pozitive Covid-19.

Şcoli ÎNCHISE în Bucureşti. Cine sunt elevii care vor învăţa online DOCUMENT

Potrivit centralizării Ministerului Educaţiei, judeţele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 în şcoli sunt Timiş, Bucureşti, Cluj şi Hunedoara. În judeţul Timiş, sunt 1984 de elevi infectaţi, 446  de cadre didactice şi personal din şcoli. 293 de clase îâşi desfăşoară activitatea online, iar 28 de şcoli s-au închis şi predarea se face de asemenea în online.

ŞCOLI închise de luni, centralizarea pe judeţe

Bucureştiul are 14 unităţi de învăţământ care s-au închis şi predau online, precum şi 4.994 de elevi infectaţi, 674 de cadre didactice şi personal din şcoli infectate şi 809 clase care s-au mutat cu predarea în online.
În judeţul Cluj sunt tot 14 şcoli care predau online, din cauza pandemiei, precum şi 2081 de elevi pozitivi, 546 de cadre didactice şi  323 de clase care învaţă în online.

În Hunedoara, sunt 867 de elevi pozitivi cu COVID-19, 141 de cadre didactice, 61 de clase şi 6 şcoli având predarea în online. Şi în judeţul Ilfov, sunt 783 de elevi infectaţi în şcoli, 173 de cadre didactice şi personal, 100 de clase şi 4 şcoli închise, cu predare online.

Şcoli închise de săptămâna viitoare foarte probabil în cel puţin un judeţ. În prezent, județul Cluj are o rată de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 este de 67% – județ cu cea mai mare rată, (n.red criteriu pentru intrarea școlilor online este depășirea a 75 % din capacitate), iar pentru săptămâna viitoare ne așteptăm la o nouă creștere spectaculoasă, a declarat ministrul sănătății Alexandru Rafila înainte de ședința de guvern.

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că încă 5.660.000 de teste vor ajunge în şcoli, până la începutul săptămânii viitoare, arătând că astfel sunt asigurate stocurile pentru testările programate în prima decadă din februarie în toate unităţile de învăţământ. „Fac un apel încă o dată la respectarea strictă a regulilor sanitare şi la raportarea responsabilă a rezultatelor testelor”, a adăugat Cîmpeanu. „Având în vedere evoluţia epidemiologică şi importanţa respectării regulilor sanitare, alături de testarea responsabilă, 5.660.000 de teste vor ajunge în şcoli în acest weekend, până la începutul săptămânii viitoare. 5.000.000 de măşti de protecţie au ajuns deja în şcoli”, a transmis, vineri, Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului Educaţiei, după cele 10,54 milioane de teste livrate în şcoli săptămâna trecută, în cursul acestei săptămâni au mai ajuns în şcoli şi grădiniţe încă 2,3 milioane de teste.

„La acest moment, în toate unităţile de învăţământ sunt asigurate stocuri pentru testările programate în prima decadă a lunii februarie 2022. Fac un apel încă o dată la respectarea strictă a regulilor sanitare şi la raportarea responsabilă a rezultatelor testelor, astfel încât procesul educaţional derulat în condiţii de securitate sanitară să fie afectat cât mai puţin posibil”, a subliniat Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu şcolile după recordul de infectări COVID-19. Rafila: Important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea

„Nu există, în momentul de faţă, motive de panică. Important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile la risc. De asemenea, şcolile rămân în continuare deschise. Pe baza algoritmului stabilit legat de existenţa unui focar cu trei cazuri în fiecare clasă. (…) Îmi pare bine că, în sfârşit, Ministerul Educaţiei a reluat programul de testare în şcoli. El poate să fie un bun ajutor, dar mai trebuie lucrat, încât aceste teste să fie efectuate corect de către părinţi, să existe o bună evidenţă a copiilor. Încă un lucru foarte important, l-am auzit în presă, că sunt persoane care îşi trimit copiii cu simptome la şcoală. Un astfel de copil trebuie testat, dar trebuie reţinut la domiciliu şi, din punctul ăsta de vedere, este extrem de importantă activitatea cadrelor didactice şi nedidactice, dimineaţa la triajul epidemiologic sau în cursul zilei, depinde de orar. Copiii cu simptome trebuie să rămână la domiciliu”, a spus Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă.
Şcoli închise. Educația copiilor, pusă în pericol de pandemie. UNICEF: Peste 600 de milioane de elevi din lume sunt afectați de închiderea școlilor
Închiderea şcolilor din cauza pandemiei de coronavirus a provocat pierderi de o amploare aproape „ireversibilă” în materie de educaţie în rândul copiilor din întreaga lume, potrivit UNICEF. Pe lângă lipsa accesului la educație, copiilor le este afectată și sănătatea mintală.

Mai mult de 616 milioane de elevi sunt afectaţi de închiderea totală sau parţială a şcolilor, a precizat agenţia ONU pentru copii.

În multe ţări, aceste perturbări, pe lângă faptul că au lipsit milioane de copii de dobândirea competenţelor de bază, le-au afectat sănătatea mintală, au crescut riscul lor faţă de abuzuri şi i-au împiedicat pe mulţi dintre ei să aibă acces la „o sursă regulată de nutriţie”, potrivit UNICEF.

„Ne confruntăm pur şi simplu cu o amploare aproape insurmontabilă de pierderi suferite de şcolarizarea copiilor”, a declarat Robert Jenkins, şeful de educaţie la Unicef, într-un comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.

Redeschiderea şcolilor „nu este suficientă”, a mai spus el, solicitând „sprijin intensiv pentru recuperarea educaţiei pierdute”.

Octavian Jurma cere şcoli închise de urgenţă şi acuză „politica asta de şcoală cu preţul vieţii copiilor”
Țările bogate, le fel de afectate ca cele sărace

UNICEF afirmă că „pierderile de învăţare din cauza închiderii şcolilor au lăsat până la 70% dintre copiii de 10 ani incapabili să citească sau să înţeleagă un text simplu, faţă de 53% înainte de pandemie” în ţările cu venituri mici şi medii din întreaga lume.

Astfel, în Etiopia, copiii au învăţat doar între „30 şi 40% din matematica pe care ar fi învăţat-o dacă anul şcolar ar fi fost normal” în şcoala primară, estimează agenţia ONU.

Ţările bogate sunt departe de a fi cruţate. În Statele Unite, de exemplu, pierderi de învăţare au fost constatate în mai multe state, fie în Texas, California sau Maryland, explică Unicef.

Abandonul şcolar este de asemenea o problemă: în Africa de Sud, „aproximativ 400.000 până la 500.000 de elevi ar fi abandonat şcoala între martie 2020 şi iulie 2021”.

De asemenea, pe lângă ratele crescute de anxietate şi depresie la copii şi tineri legate de pandemie, „peste 370 de milioane de copii din întreaga lume au fost privaţi de mesele şcolare în timpul închiderii şcolilor”, în timp ce ele sunt „pentru unii copii singura sursă sigură de hrană şi nutriţie zilnică”.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'