Şcoli închise de luni în multe localităţi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost semnat ordinul comun Educaţie – Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în unităţile şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial, fiind publicat vineri seară. Conform documentului, cursurile unei grupe/clase se suspendă timp de 14 zile la confirmarea unui caz de COVID, iar dacă jumătate din totalul grupelor/claselor sunt suspendate, se suspendă cursurile în întreaga unitate. Cursurile se pot relua cu prezenţă fizică din a opta zi, dacă elevii sunt testaţi.
Deja, din cauza numărului mare de infectaţi, 6000 de clase trec de luni în online. Toți ceilalți, inclusiv cei din cele 201 de localități în care rata a depășit 6 la mie, merg la școală luni, a delcarat ministrul Sorin Cîmpeanu la B1TV. Decizia vine în urma intrării în vigoare a noilor reguli privind închiderea școlilor, reguli care prevăd decuplarea totală de la rata de infectare din localitate a decizie de menținere a școlii deschise, cu prezență fizică. Cîmpeanu a mai spus că nu vor merge luni la școală elevii dintr-un „un număr de peste 6.600 de clase, acele clase rămân suspendate pentru că suspendarea este generată de apariția de cazuri de îmbolnăvire”.
Ministrul Educației a mai precizat că se vor intensifica acțiunile de control care să verifice dacă sunt respectate, în școli, măsurle de siguranță sanitară. „Acolo unde activitatea este suspendată din cauza numărului de îmbolnăviri, și e vorba despre un număr de peste 6.600 de clase, acele clase rămân suspendate pentru că suspendarea este generată de apariția de cazuri de îmbolnăvire. Ultima raportare a ne arăta că aveam peste 8600 de cazuri de îmbolnăvire. Este vorba de un procent de 3 la mie în rândul elevilor și preșcolarilor. Toți ceilalți, chiar și în cele 201 localități care au depășit rata de incidență 6 la mie vor putea merge de luni la școală cu prezență fizică, în condițiile în care s-a decis inclusiv prin ordinul comun de ministru care a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, intensificare a acțiunilor de control din partea tuturor instituțiilor abilitate pentru a se verifica respectarea regulilor de siguranță sanitară.
Zi liberă de la stat, pentru elevi, săptămâna viitoare. Ce se întâmplă, de fapt, de Ziua Educaţiei!
Şcoli închise de luni. În ce condiţii se merge la ore
Deci, încă o dată: luni vor putea merge la școală, sigur, cu măsuri complementare de siguranță, în curând Agenția Națională a Medicamentului va omologa, va decide ce fel de teste non-invazive, pe bază de salivă, vor putea fi omologate. Vom avea și protocolul sanitar de utilizarea a acestor teste și periodicitatea de utilizarea a acestor teste. Sunt lucruri care se fac în ideea că școala este o activitate esențială”, a explicat Cîmpeanu.
Întrebat care este limita de la care nu se mai poate pune problema mersului la școală pentru nimeni, dând exemplu Capitală, fiindcă în București este astăzi o rată de 8,28 la mie, dacă în acest caz merg copiii din București, luni, la școală, Cîmpeanu a răspuns că da, mai puțin în 250-260 de clase care au cazuri de îmbolnăvire.
„Clar, da. S-a decuplat total modul de funcționare al școlii de rata de infectare. Nu ne raportăm la rata de infectare. Este modelul pe care l-au adoptat toate statele europene, cu o singură excepție. În momentul în care o localitate se va carantina, prin ordinul de carantină, abia atunci, vor fi precizate acele activități care trebuie suspendate caz cu caz, localitate cu localitate. Până atunci, regulă este simplă, pe două paliere: apare un caz de îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă automat întreaga clasă, activitatea fizică. Pasul doi: dacă într-o școală se suspendă activitatea la cel puțin 50% din clase, se suspendă activitatea întregii școli, activitatea cu prezență fizică. Mai concret, dacă o școala are 10 clase, în momentul în care cinci clase au intrat în online, întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile”, a precizat ministrul Educației.
Acesta a mai anunțat că la ultima raportare, în București, erau închise din cauza cazurilor de infectare, 250-260 de clase. În București sunt 12.000 de clase, în total. Potrivit ministrului, mai sunt și „școli închise total din cauza imposibilității de asigurarea protecției sanitare pe baza unei infrastructuri inadecvate. Din păcate există și astfel de situație”