Şcoli închise de luni în România din cauza focarelor de Covid. Analiza modului de funcționare a unităților de învățământ și conexe la data de 4 martie 2022, conform raportărilor inspectoratelor școlare județene arată că tot mai puţine clase se închid din cauza contaminarilor.
Şcolile din România, pericol pentru elevi în cazul unui cutremur. Peste 200.000 de copii învaţă în școli cu risc ridicat DOCUMENT
Trendul descendent al situației epidemiologice din mediul școlar, consemnat în ultimele săptămâni, a continuat și în intervalul 28 februarie – 4 martie. Astfel, în această perioadă, numărul de infectări cu SARS-CoV-2 în unitățile de învățământ a continuat să scadă și, implicit, a scăzut și numărul de clase/unități școlare cu activitate organizată în sistem online.
Şcoli închise de luni în România. Conform raportărilor centralizate, la finalul săptămânii 28 februarie – 4 martie, 18 unități de învățământ (cu personalitate juridică sau structuri) și 315 de clase/grupe funcționau în sistem online.
În urma administrării testelor antigen pe bază de salivă în unitățile de învățământ, în săptămâna 28 februarie – 4 martie 2022 au fost raportate 772 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 460 (60%) au fost confirmate RT-PCR, 189 (24%) au fost infirmate, iar pentru 123 (16%) nu exista niciun răspuns la data raportării.
Schimbarea numărului de elevi într-o clasă din cauza războiului
Numărul maxim de elevi într-o clasă va putea fi majorat dacă cei înscriși peste limită sunt ucraineni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de Ministerul Educației / Măsurile „pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc”.
Evaluare Națională 2022. Recomandări pentru elevii de clasa a VIII-a, la Limba română, de la instituția care face subiectele de examen
„Conform prevederilor proiectului de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea instituirii unor măsuri de sprijin și asistență umanitară se va acorda o excepție de la prevederile art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât elevii ucraineni să poată fi integrați în grupe/clase indiferent de efectivele de elevi”, potrivit adresei nr. 9109/04.03.022.
Aceasta este una dintre măsurile pe care inspectoratele școlare sunt obligate să le ia, potrivit comunicării de la minister, „pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc”.
Copiii ucraineni se vor putea înscrie în orice clasă din România ca „audienți”, transmite ministerul.
În documentul oficial trimis inspectoratelor școlare se arată că în contextul „conflictului militar” din Ucraina „în vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți în conformitate cu prevederile art 125, alin. 2) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin Ordinul MEN nr. 5447/2020, cu modificările și completările ulterioare”.