ŞCOLI ÎNCHISE de săptămâna viitoare. Anunţul care răstoarnă toate aşteptările

Săptămâna viitoare toate școlile din județul Cluj ar putea trece în online, susține ministrul Sănătății. În anumite județe, sistemul de sănătate "dă semne de blocare" din cauza cazruilor numeroase de coronavirus.
Filip Stan
27 ian. 2022, 17:11
ŞCOLI ÎNCHISE de săptămâna viitoare. Anunţul care răstoarnă toate aşteptările

Şcoli închise de săptăma viitoare foarte probabil în cel puţin un judeţ. În prezent, județul Cluj are o rată de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 este de 67% – județ cu cea mai mare rată, (n.red criteriu pentru intrarea școlilor online este depășirea a 75 % din capacitate), iar pentru săptămâna viitoare ne așteptăm la o nouă creștere spectaculoasă, a declarat ministrul sănătății Alexandru Rafila înainte de ședința de guvern.

Cum vor studia elevii din şcolile din România săptămâna viitoare. Două judeţe se apropie de 60% grad de ocupare a spitalelor COVID

Ministrul Sănătății a mai spus că în anumite județe sistemul de sănătate “dă semne de blocare”. Județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19, respectiv 68%, este Cluj, iar dacă săptămâna viitoare se va ajunge la capacitatea de 75%, atunci va fi luată prima decizie de trecere în online a școlilor, a precizat Rafila.
El a mai spus că trendul ascendent al pandemiei continuă și a anunțat că e posibil ca săptămâna viitoare să existe ”o nouă creștere spectaculoasă”, cu o depășire de 40.000 de cazuri zilnic.

“La nivel național, la terapie intensivă rata de ocupare a paturilor este de sub 40%, dar există și județe unde sunt probleme pentru că au un număr mai mic de paturi, și este posibil ca de săptămâna viitoare să fie făcute transferuri de pacienți, lucru care s-a mai întâmplat,” a subliniat ministrul.

Numărul cazurilor de COVID-19 în România a atins azi un nou record, de peste 30 de mii de cazuri, pentru a doua zi consecutiv, în ultimele 24 de ore fiind raportate 31.683 de îmbolnăviri, în urma a 100.952 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 31,38%.

Reamintim, noile criterii pentru trecerea scolilor online este legat de rata de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 în județ: dacă se depășește 75 % școlile se închid și trec online, și se redeschid la un prag de 70 %.

Rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli a fost impusă drept criteriu de prezență fizică de către Ministerul Educației, nu de Ministerul Sănătății


Criteriul pe baza căruia școlile au fost deschise cu prezență fizică în perioada 5 noiembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, adică rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli, a fost impus de către Ministerul Educației, susține Ministerul Sănătății într-un răspuns oficial transmis Federației Părințolor și Aparținătorilor Legali (FEPAL), publicat de organizație.

În document reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că „ministerul Educației reprezintă entitatea inițiatoare a modificărilor la ordinul comun amintit mai sus; modificările fac referire la personalul didactic, personal aflat în subordinea Ministerului Educației”.

Aproape 18.000 de elevi și profesori depistaţi cu COVID. 46 de unităţi de învățământ au activitatea suspendată

Măsura contestată (n.red. impunerea ratei de vaccinare în rândul personalului școlii drept criteriu de funcționare cu prezență fizică a școlilor în localitățile cu rata de infectare ridicată) „nu poate fi atribuită Ministerului Sănătății având în vedere categoria de personal față de care sunt emise prevederile”, precizează documentul.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Descoperirea stranie făcută de un bărbat în podul unei case pe care tocmai o cumpărase. S-a panicat când a văzut ce se afla acolo
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai? Prognoza meteo emisă de ANM
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Disputa Băsescu-Ciolacu, moderată de USR: Nu te cerți la șpriț cu inventatorul șprițului
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Cele mai PROVOCATOARE vedete! Daniela Crudu, Otniela și Lavinia Pârva au încins turiștii în vacanță
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor