Prim-ministrul thailandez Prayuth Chan-ocha a cerut închiderea a 437 de școli, după ce oficialii au transmis că valul de poluare atmosferică va persista până lunea viitoare.
Ministrul Sănătății din această țară a spus că oamenii ar trebui să evite să iasă din locuințele lor.
Bangkok este învăluit de câteva săptămâni de o ceaţă tulbure, iar pe străzi, cei mai mulți trecători poartă măști.
Mai multe măsuri au fost puse în aplicare în ultima lună, dar în zadar. Printre soluţiile găsite de autorităţi s-au numărat operaţiuni aeriene de dispersare a unor substanţe chimice în nori pentru a activa formarea averselor sau udarea străzilor cu ajutorul autoutilitarelor.
Joi, zeci de drone au fost desfăşurate pentru a dispersa o soluţie lichidă care trebuia să cureţe aerul de particule fine numite PM2,5 (cu diametrul inferior sau egal cu 2,5 micrometri), considerate cele mai dăunătoare pentru sănătate deoarece pătrund cel mai adânc în plămâni. Această nouă tactică a fost ridiculizată pe reţelele de socializare.
Guvernatorul din Bangkok, Aswin Kwanmuang, a cerut ajutor pentru găsirea unei soluţii. „Nu sunt omniscient şi de aceea lansez un apel la ajutor general”, a declarat el joi în faţa jurnaliştilor care i-au pus întrebări în legătură cu presupusa eficacitate a operaţiunii cu drone. „Dacă nu facem nimic, oamenii ne vor critica pentru inactivitate”, s-a apărat Kwanmuang.
Pe lângă închiderea până vineri a sute de şcoli, a fost interzisă circulaţia maşinilor diesel şi aprinderea focurilor în oraş, măsuri a căror încălcare se pedepseşte cu trei luni de închisoare şi amenzi.
În ultima lună, indicele calităţii aerului din Bangkok (AQI) a depăşit adesea 150 de puncte, un nivel considerat „nesănătos”, iar miercuri dimineaţa a ajuns la 183 puncte.
Potrivit unui viceguvernator al Bangkok, Taweesak Lertprapan, smogul toxic care acoperă în prezent capitala Thailandei este cauzat în principal de trafic şi de lucrările de construcţie, în contextul în care, pe străzile acesteia, circulă în prezent circa 10 milioane de vehicule.