Update: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă în orele următoare în judeţe din Transilvania şi Banat.
Până la această oră nu avem informații cu privire la școli închise.
ŞCOLI INCHISE. Meteorologii au emis o noua atentionare de ninsori, valabila de astazi, de la ora 15.00, pana marti, la ora 8.00, pentru Maramures si Transilvania, astfel că în unele judeţe ar putea apărea probleme.
Meteorologii au emis un cod galben de ninsori şi viscol pentru duminică după-amiază şi luni, în mai multe judeţe. Astfel, începând de duminică, ora 15.00, precipitaţiile vor cuprinde vestul, nord-vestul şi centrul ţării.
În zonele de munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, în Maramureş şi Transilvania vor predomina ninsorile, iar în regiunile vestice se vor semnala precipitaţii mixte. Izolat se va produce polei.
Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăşi temporar 70-80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada.
UPDATE: Nicio școală din județul Vaslui nu se închide din cauza zăpezii. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui, potrivit căruia toți directorii unităților de învățământ din Vaslui au verificat situația, iar elevii pot ajunge la cursuri. „Totul este sub control. Nu sunt probleme nici în oraș și nici în mediul rural. S-au făcut verificări la toate școlile și toți directorii au dat asigurări că pot începe cursurile în condiții normale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui.
Elevii din Vaslui se pot întoarce la cursuri și datorită faptului că, zilele acestea, mai mulți jandarmi au deszăpezit unitățile de învățământ din oraș, precum și Spitalul Nr. 2.
„In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene si/sau Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar.
Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare. In cazurile de fata, orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de invatamant, cu aprobarea inspectoratelor scolare judetene, respectiv ISMB„, este precizarea făcută an de an de Ministerul Educatiei.
Structura anului școlar 2018-2019 cuprinde:
semestrul I, în perioada: 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019;
semestrul al II-lea, în perioada: 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019.
vacanţa de iarnă, în perioada: 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019;
vacanţă intersemestrială, în perioada: 2 – 10 februarie 2019;
vacanţa de primăvară, în perioada: 20 aprilie – 5 mai 2019;
vacanţa de vară, în perioada: 15 iunie – 15 septembrie 2019.