„Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întregul teritoriu al României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei COVID-19. (…)
Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.
Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van. (…)
Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.
Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici.
Astfel, în mod evident, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online„, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
Primul decret pentru instituirea stării de urgenţă timp de 30 de zile a fost emis pe 16 martie. El a fost supus votului Parlamentului pe data de 19 martie.
Ministrul Educaţiei a declarat, luni, la România TV că anul şcolar nu va fi îngheţat din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. De asemenea, Monica Anisie a anunţat că programa pentru examenele naţionale va fi refăcută, iar o parte din materie va fi scoasă.
„Vom relua cursurile, vom încheia anul şcolar. Vom susţine probabil în luna iulie examenele naţionale – Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul.
Astăzi am semnat ordinul de ministru prin care am stabilit programele refăcute pentru examenele naţionale. Aceste programe prevăd ca materia care era pentru examenul de Evaluare Naţională sau pentru examenul de Bacalaureat, materia din semestrul al doilea a fost scoasă din programa de examen”, a declarat Monica Anisie, la România TV.
De asemenea, Monica Anisie a precizat că ne aflăm într-o „perioadă extrem de dificilă”, iar Ministerul Educaţiei trebuie să ia măsuri „care să conducă la siguranţa şi săntăate elevilor, studenţilor, cadrelor didactice”.
„Vreau să transmit un mesaj de încredere colegilor profesori că în această perioadă au un rol foarte important de a menţine legătura cu elevii, de a realiza aceste cursuri online”, a declarat minsitrul Educaţiei, la România TV.