ŞCOLI închise. „Orice decizie legată de reluarea activităţii şcolare în clase trebuie fundamentată pe argumente în primul rând epidemiologice. Adică apărarea sănătăţii elevilor, a părinţilor lor. Marea majoritatea a tinerilor sunt asimptomatici şi transmit boala mai departe părinţilor şi bunicilor. Sigur că noi am organizat şcoala în clase astfel încât riscul de infectare era mic, dar toate activităţile legate de şcoală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru se poate face doar pe baza unei analize foarte serioase, astfel încât să existe riscuri minime de infectare”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută luni dimineaţă.
ŞCOLI deschise abia în februarie. Anunţ de la Ministerul Educaţiei
ŞCOLI închise. Potrivit unui oficial al Ministerul Educaţiei, elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion. Totul depinde, desigur, de evoluţia situaţiei epidemiologice din România.
Doar jumătate din locuințele din România au internet de mare viteză, iar 20% dintre români nu au fost niciodată online
„Aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul, pe de altă parte, mai puțin de o treime dintre români au cunoștințe digitale elementare”, a spus vineri Cristin Popa, director executiv pe monitorizare și control la ANCOM. În cadrul unei conferințe online privind elaborarea „Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021-2027″, transmisă pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, acesta a afirmat că “dacă pe partea de internet fix, România se află între primele trei țări în ceea ce privește conectivitatea, și suntem undeva la 49% din gospodării care au conexiune fixă de internet de mare viteză, pentru a ajunge la utilizatorul final și la elev, trebuie să facem tot posibilul de a reduce acest decalaj”.
„Aproape un milion de copii”, adică unul din trei elevi din România, nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, după decizia de închidere a școlilor, potrivit unui document de lucru al Guvernului, decalajul accesului la educație între mediul urban și cel rural accentuându-se considerabil după debutul pandemiei. El este cauzat de lipsa de echipamente digitale și de faptul că multe zone nu au internet de calitate. Lucrul acesta se știa dinainte de 14 septembrie, când în 12 din cele 43 de localități care intrau în noul an școlar direct în scenariul roșu, semnalul 4G era foarte slab sau inexistent.