Consecința ar fi, potrivit și lui Jurma, și lui Voiculescu, trecerea de pragul de 6 la mie în săptămâna care urmează și intrarea școlilor în regim online. Voiculescu susține că pentru școli ar urma să fie îndeplinit criteriul de trecere în online „nu mai departe de marți”, acesta omițând să spună că scenariile școlilor se stabilesc în ziua de vineri. DSP București susține că toate calcule sunt făcute conform legislației în vigoare.
ŞCOLI ÎNCHISE în Timişoara şi în alte opt oraşe şi 71 de comune. LISTA localităţilor cu restricţii
În Capitală incidența a ajuns la 4,35 la mie, față de 1,52 cât era la debutul anului școlar. „Daca s-ar fi alocat săptămâna asta cele 5.554 nealocate la cele 8.986 deja alocate în ultimele 14 zile, București ar fi depășit incidența de 6 la mie (ar fi fost 6,76 în formula standard). Bucuresti va trece deci de 6 la mie cu siguranta saptămâna viitoare, chiar mai repede decat anticipam.
„Mi se atrage atenția dintr-o sursă autorizată că valorile zilnice s-ar putea să fie totaluri, caz în care deviația de incidență este mult mai mică (0.5%) dar semnificativă în continuare. Sâmbătă 25.09.2021 erau raportate 7,444 cazuri nealocate la nivel național. Așteptăm explicații oficiale de la DSP București”, potrivit cercetătorului Octavian Jurma.
În comentarii, acesta a adăugat explicații suplimentare „Bucuresti va ajunge la 6 la mie săptămâna care vine. Însă când va ajunge acolo poate să varieze cu câteva zile în funcție de felul în care se face alocarea cazurilor. Acestea nu sunt cazuri ascunse, sunt doar cazuri care nu se numără până nu se înscriu în alt formular decât cel național”.
Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, potrivit profilului său de LinkedIn. A devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei și mai ales prin criticile aduse autorităților și modului de gestionare defectuoasă a situației pe care acestea l-au avut deseori în perioada ultimului an.
ŞCOLI închise în Bucureşti. Vlad Voiculescu a raportat astfel de diferențe între cazurile din statistica autorităților și cele alocate deja în două postări sucesive, omiţând că el însuşi, pe vremea când era ministru, a impus această metodologie de calcul: „Mai intâi la prânz, când scria că „peste 4.000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost “alocate” de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale (nealocat = dispărut din orice statistică oficială). Incidența ar fi fost altfel semnificativ mai mare”.
Vlad Voiculescu spune că în Bucureşti se va reveni la şcoala online, de săptămâna viitoare. „În ciuda parangheliilor încă permise, părinţii trebuie să ştie”
Apoi pe seară a revenit spunând despre școli că cel mai probabil în această săptămână se va atinge pragul de online în București.
„În ciuda parangheliilor care sunt încă permise în București, toate culminând cu congresul PNL cu 5000 de oameni de ieri, părinții de copii de școală din București #trebuiesăștie că șansele ca școala să treacă în online în săptămâna care vine sunt de 100%. De fapt, dacă procedura birocratică de alocare* a testelor pozitive pentru Municipiul București ar fi respectată și nu întârziată, incidența pe ultimele 14 zile ar fi deja peste 6 la mie nu mai departe de marți.
Orice întârziere după ziua de marți nu va fi altceva decât fie un rezultat al neputinței instituționale, fie al unei comenzi politice. Ce este din nou groaznic de trist este că în timp ce spitalele sunt pline, toate instituțiile statului au fost din nou supuse politicului și au preferat să evite orice măsuri nepopulare înainte de congresul PNL, în detrimentul protejării copiilor și a școlii.
Aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri, indiferent de ce măsuri introduce sau amână din nou, în mod iresponsabil, guvernul! Toate spitalele – inclusiv cele pentru copii – sunt pline”, mai scrie Voiculescu pe contul său.
ŞCOLI închise în Bucureşti. DSP București a dat un comunicat în care susține că a fost respectată metodologia și că toate cazurile din ultimele 3 zile nu sunt adăugate la numărătoare, acest lucru fiind ocnvenit încă din luna martie.