Şcoli redeschise în Canada: purtarea măştilor e recomandată, nu obligatorie şi elevii sunt dezinfectaţi pe mâini de multe ori pe zi

Provincia Quebec este prima din Canada unde școlile au fost redeschise. Printre măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus în rândul copiilor se numără limitarea interacțiunii acestora, spații separate de joacă în curți și interzicerea accesului părinților în interiorul şcolilor. Cât despre purtarea măştii, aceasta este recomandată, nu obligatorie, scrie g4media.ro.
Romania TV
04 sept. 2020, 07:36
Şcoli redeschise în Canada: purtarea măştilor e recomandată, nu obligatorie şi elevii sunt dezinfectaţi pe mâini de multe ori pe zi

Fiecare clasă este „o bulă” separată, copiii sunt dezinfectați pe mâini de cel puțin șase-șapte ori pe zi, iar profesorii sunt obligați să poarte măști de protecție şi, în unele cazuri, viziere. În pofida măsurilor riguroase, există şi în Canada o mulţime de părinţi care sunt împotriva reîntoarcerii copiilor în bănci. 

Reluarea cursurilor în Quebec este parte a unui plan agresiv al guvernului canadian prin care elevii din ciclurile primare și secundare revin în școli. Copiii au revenit în şcoli etapizat. Astfel, elevii au revenit la cursuri în Montreal pe 27 august, în timp ce, în alte regiuni din provincie, reluarea cursurilor a fost făcută pe 31 august.

Măsuri de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2 în şcolile din Canada

Prezența fizică a copiilor canadieni  la școală este obligatorie. Pot rămâne să studieze de acasă doar copiii cu afecțiuni grave, care sunt vulnerabili în fața virusului, precum cei cu cancer sau astm în formă agravată. În cazul altor copii, inclusiv cei care au trecut recent prin operații de transplant de organe, prezența la școală este obligatorie.

Deşi se mai fac şi cursuri online, acestea au fost limitate foarte mult. Dacă vor exista focare de infecții, vor fi izolați la domiciliu doar copiii din clasa afectată, care vor învăța online.

La intrarea în curtea școlii, elevii îşi dezinfectează mâinile.

Citeşte şi Ce măsuri trebuie să ia fiecare şcoală pentru prevenirea infectărilor cu coronavirus

Accesul copiilor în clădiri se face pe rând, fiecare grupă fiind însoțită de un cadru didactic care poartă mască sau vizieră.

Elevii trebuie să poarte măști când intră în curtea școlii și până în sala de clasă. Purtarea măştilor nu este obligatorie şi în clase, dar elevii din clasele mai mari (de la clasa a 5-a în sus) trebuie să poarte măști în zone comune, precum holurile. Măștile sunt obligatorii pentru elevii care folosesc autobuzele școlare.

Fiecare clasă este „o bulă” separată, iar elevii nu mai ies din clase pentru a merge în laboratoare. 

Numărul de elevi într-o clasă nu a fost redus, dar copiii poartă măști în sălile de clasă unde regulile de distanțare fizică nu pot fi respectate.

Profesorii sunt obligați să poarte permanent măști, iar atunci când trec de o linie de demarcație trasată pe podea și se apropie de elevi, sunt obligați să își pună viziera.

Elevii din clasele mai mari trebuie să stea la distanță de doi metri de profesori, dar nu și de colegii lor în clase.

Pe holurile unităţilor de învăţământ, sunt indicate direcţiile de mers prin linii de demarcație colorate.

Copiii nu mai mănâncă de prânz la cantină, ci tot în clasă.

Copiii sunt dezinfectați pe mâini de profesori de fiecare dată când folosec un obiect din clasă, înainte și după masă, iar profesorii le curăță mesele cu substanțe dezinfectante de câteva ori pe zi.

Curtea școlii și terenurile de sport au fost împărțite în mai multe sectoare delimitate prin sfori, benzi colorate, fiecare clasă fiind obligată să respecte sectorul care i-a fost rezervat. 

Elevii nu au voie să interacţioneze decât cu colegii lor de clasă, nu şi cu cei din clasele învecinate. 

Activitățile extrașcolare au fost suspendate sau limitate.

Decizia autorităţilor canadiene, de a nu permite continuarea învăţării online, contestată de părinţi

Experții subliniază faptul că ventilarea sălilor de clasă și calitatea aerului sunt principalele probleme care trebuie rezolvate și nu neapărat numărul de elevi dintr-o clasă. 

Numeroși părinți au contestat decizia autorităților provinciale de a nu permite copiilor să își continue educația în mod exclusiv online. Unii medici au povestit că de cazuri în care părinții au încercat să facă rost de scutiri medicale pentru copiii lor, fără succes însă. Un celebru avocat din Montreal susține că, lipsindu-i pe părinți de această alegere, guvernul canadian încalcă dreptul acestora de a lua decizii legate de sănătatea și siguranța copiilor lor.

Citeşte şi Modul unic prin care un profesor a rămas în memoria elevilor: „Nu am făcut niciun minut din materia pe care o preda. Eram supefiaţi”

Şi politica flexibilă referitoare la purtarea măștilor a fost, de asemenea, criticată de unii părinți și profesori, care ar vrea ca acestea să fie obligatorii. Peste 100 de medici și oameni de știință au semnat recent o scrisoare deschisă prin care solicită măsuri de siguranță mai dure în școli, inclusiv măști obligatorii, distanțarea fizică în sălile de clasă și obligarea școlilor de a testa elevii.

La rândul lor, profesorii se plâng de faptul că nu sunt suficiente cadre didactice, lucru care ar putea pune în pericol atât sănătatea fizică, cât și învățarea în acest an școlar. Sindicatele profesorilor și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că pandemia va exacerba lipsa cadrelor didactice existente într-un moment în care sunt necesare mai multe resurse pentru a face față pandemiei. Aceasta în pofida faptului că, la jumătatea lunii august, autorităţile din Quebec au alocat 20 de milioane de dolari pentru angajarea a aproximativ 350 de profesionişti care trebuiau să ajute elevii să fie la zi cu activitățile școlare.

DailyBusiness
Spor de 15% pentru anumiți angajați! Ce condiții îndeplinesc beneficiarii?
Spynews
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
Capital.ro
Doliu național. A murit o legendă a fotbalului din România: Inima lui a încetat să mai bată
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Criză financiară gravă! Plata facturile mari determină oamenii să renunțe la mâncare!
Adevarul
Bandele de cerșetori români au invadat Londra în prejma sărbătorilor. „Toți primesc o pancardă și un pahar. Întotdeauna același scris“
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Ștefan Floroaica, schimbare de look! Ce tunsoare și-a făcut actorul din Lia - soția soțului meu / FOTO
Spynews
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Evz.ro
Nativii cu un final de an de coșmar. Vor avea probleme peste probleme
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ionuț a murit după ce a intrat în mare cu mașina. Avea doar 37 de ani. Mesajul cutremurător de adio pe care l-a lăsat pe Facebook
Cancan.ro
Mama Geta, foc și pară la nunta lui Iancu: a ieșit din sală! Gestul fostului soț a scos-o din minți
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
România, decizia care aruncă în aer Rusia. Anunț oficial MApN: Vor fi distruse și neutralizate
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
Urne de vot incendiate în Portland și Vancouver: anchete în derulare
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Faith No More – Rămas-bun pe termen nedefinit?