Şcolile ar putea rămâne deschise şi la 6 la mie. Anunţul a fost făcut miercuri, de Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Educaţiei, alături de UNICEF și Valeriu Gheorghiță.
„Este nevoie de o informare corectă, verificabilă și cu suport științific [cu privire la vaccinare]. Luând cele mai bune decizii privind vacccinarea, vom putea păstra școlile deschise astfel încât pierderile în plan educational si socio-emotional sa fie cat mai mici cu putinta.
Va trebui sa facem acest lucru, pentru ca doar vaccinandu-ne putem pune punct acestei pandemii. Va trebui sa ne obisnuim cu altfel de conditii, va trebui sa punem in balanta raportul risc gestionabil vs beneficii sau pierderi si sa luam cele mai bune decizii privind vaccinarea.
Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discutii cu toti cei indreptatiti sa se pronunte. Mai exact este vorba despre dorinta de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor. La acest moment regula e clara, in localitaţile in care se depaseste la nivelul zilei de vineri rata de 6, scolile ar urma sa treaca in online, cu exceptia scolilor speciale, creselor si gradintelor.
Sunt convins că toți cei indreptățiți să se propunțe vor cauta acel numitor comun din perspectiva copilului. Pana vineri va trebui sa anuntam cat se poate de clar, pentru ca vineri e ziua în care se decide scenariul de funcționare a școlilor, care sunt regulile, dacă ramanem pe aceleasi reguli sau daca, asa cum ne dorim cei din educatie, dacă și cei din sănătate sunt de acord, vom putea sa mentinem, pe modelul gradinitelor si scolile deschise pana la aparitia unor cazuri„, a declarat ministrul Educaţiei.
În Bucureşti, rata de infectare a ajuns miercuri, 29 septembrie, la 6, 33 la mia de locuitori.
Ministrul Educaţiei a anunţat că tot mai mulţi elevi s-au vaccinat în ultima perioadă împotriva coronavirusului.
„În săptămâna 13-20 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.000 de elevi pe zi, în săptămâna 21-27 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.700 de elevi pe zi. Practic, în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinați a crescut cu 12.000 – 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16-19 ani și peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. Le mulțumesc elevilor pentru înțelegerea importanței vaccinării, este un trend ascendent semnificativ, este un progres care ne dovedește că aceste acțiuni nu sunt în zadar, au efect, erau puțin peste 100 de elevi pe zi, am trecut la 1.000, săptămâna trecută am avut 1.700 de elevi vaccinați pe zi. Miercuri, 22 septembrie, am avut peste 3.000 de infectări în rândul elevilor și aproape 1.000 de infectări în rândul personalului din învățământ.
Astăzi, până la ora 18:00 vom anunța situația care a rezultat din centralizarea de la nivelul fiecărei școli, apoi la nivel județean, apoi la nivel național”, a mai spus ministrul Educaţie.
Valeriu Gheorghiţă a fost şi el prezent la conferinţa de presă de la Ministerul Educţiei şi a făcut un apel la români să se vaccineze, pentru ca elevii să poată merge la şcoală în condiţii de siguranţă.
„Vaccinarea reduce riscul de deces, riscul de a face o forma grava, riscul de transmitere. Trebuie sa facem un efort pentru a reusi sa trecem cu bine de aceasta panedemie, iar singurul mod prin care putem face asta este prin vaccinare. In primele 2 saptamani de la începerea noului an şcolar peste 400 de elevi sunt vaccinati, la nivel national sunt peste 12.000 de tineri si elevi care au primit o doza de vaccin. Este important ca cei vulnerabili sa se vaccineze, de asemenea, tinerii si elevii trebuie sa se vaccineze.
Cu totii ne dorim sa facem tot ceea ce tine de noi pentru ca in final copiii sa poata sa mearga la scoala in conditii cat mai sigure. Haideti sa facem cu totii un efort, sa ne vaccinam, sa respectam masurile de prevenire a infectiei, pentru ca elevii sa poata merge la scoala in conditii cat mai sigure.
Trendul actual de crestere a cazurile se va mentine, vor fi din ce in ce mai multi oameni diagnosticati cu coronavirus. Vaccinarea este singura solutie. Avem la dispozitie capacitatea de testare, vaccinuri, toate acestea trebuie sa le folosim in beneficiul copiilor nostri. Certificatul verde este o varianta alternativa prin care putem sa reducem riscul de infectare. „, a spus Valeriu Gheorghiţă.
„Sunt discuţii care se au în vedere, sunt mai multe variante de lucru. Una dintre ele este dacă ignorăm, în sensul bun al cuvântului, în sensul decuplării de rata de incidenţă, încât modalitatea prin care copiii să meargă la şcoală să fie altfel reglementată. Indiferent de rata de incidenţă, copiii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică şi să existe o monitorizare foarte riguroasă din punct de vedere al respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului şi de identificare a cazurilor pozitive. În sensul în care să se închidă evident acele clase sau acele şcoli unde sunt identificate cazuri. Dacă într-o comunitate, într-o localitate nu există niciun caz diagnosticat într-o unitate de învăţământ, chiar dacă rata de incidenţă este peste şase la mie, atunci şcoala, teoretic, poate să continue pentru că acolo nu sunt cazuri”, a afirmat medicul militar.