Şcolile ar putea rămâne închise după Sărbători. Sindicatele din Educaţie nu sunt mulţumite de majorările salariale promise de Guvern de la 1 ianuarie 2022 şi ameninţă că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”.
Federațiile sindicale din învățământ au început protestul în București, la ora 13:00, în fața Guvernului, unde vor rămâne timp de 3 ore, potrivit vicepreședintei FSLI Cornelia Popa Stavri. Protestele vor dura timp de 3 zile, luni, marți și miercuri.
„De luni și până miercuri vom avea în Piața Victoriei câte 3 ore de proteste, toate cele trei federații reprezentative din Învățământ, urmând neîncheierea mediilor școlare și grevă de avertisment, până la grevă generală, dacă va fi nevoie. Dorim să tragem un semnal de alarmă că domeniul învățământului este unul dintre cele mai dinamice din sistemul bugetar, care ar putea să contribuie la progresul acestei societăți”, a spus vicepreședintei FSLI Cornelia Popa Stavri, la România TV.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simeon Hăncescu, a declarat la Europa FM că mărirea de 7 % – anunțată de Guvern – ar fi, de fapt, de sub 4% , iar această creștere e prea mică pentru a face o diferență, în condițiile în care profesorilor li s-a promis că în 2022 vor atinge maximul în grila de salarizare.
Citeşte şi: Angajaţii CFR au intrat în Grevă. Niciun tren nu mai pleacă din Capitală
Potrivit președintelui FSLI, profesorii ar urma să primească în plus 65 de lei.
„O indexarea a salariilor sub 4 % este de neacceptat. În orice țară normală, indexările trebuie să acopere cel puțin inflația. Ori, la noi, puterea de cumpărare a celor din învățământ va avea mult de suferit. Vine o iarnă grea. Ne uităm ce se întâmplă cu prețurile la gaze naturale și la energie electrică. Vor fi oameni care vor scoate din buzunar 800-1.000 de lei pentru întreținere. Cum se va descurca un profesor care are salariul 2.020 de lei și va mai lua 60 de lei la salariu?”, a declarat preşedintele FSLI.
Liderul FSLI spune că, în aceste condiții, protestele anunțate vor continua. Şcolile ar putea rămâne închise după Sărbători.
„Deocamdată vor fi acțiuni de stradă. Acum sunt niște restricții legate de numărul de participanți. Dar oamenii sunt hotărâți să ajungă chiar și la grevă generală, se va ajunge la situația neplăcută de a se închide școlile”, a mai spus liderul FSLI, Simeon Hăncescu.
Sindicatele acuză Guvernul că, pentru a 11-a oară, se amână alocarea pentru Educație a procentului de 16 % din PIB.