Şcolile care au scurtat programul după trecerea la ora de iarnă au fost notificate să revină la orarul normal, anunţă România TV. Decizia vine după ce Ministerul Educaţiei a trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care a solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă” şi reducerea duratei orelor și a pauzelor.
„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor. În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: „În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.”
Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată.
Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice MINUT de școală contează. De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”.
Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, a transmis Ministerul Educaţiei.
Programul de iarnă, cu ore mai scurte, a fost deja aprobat în zeci de şcoli din toată ţara de către consiliile de administraţie din fiecare unitate de învăţământ.
De exemplu, în judeţul Gorj, 25 de şcoli au trecut la orarul de iarnă de o lună şi vor rămâne la acest program până în martie, anul viitor, potrivit observatornews.ro.