Scopul vizitei a fost acela de a monitoriza situaţia actuală a şcolilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului şi de a purta discuţii cu reprezentanţii părţilor implicate în procesul de reglementare transnistreană, scrie Agerpres.
Potrivit înaltului comisar, dreptul copiilor de a fi educaţi în limba maternă trebuie să fie pe deplin respectat.
„Copiii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Închiderea uneia sau a mai multor şcoli ar putea deteriora şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi ar putea agrava tensiunile din regiune”, a avertizat reprezentantul OSCE.
Astrid Thors a salutat ideea participanţilor la procesul de reglementare transnistreană de a elabora un regulament privind statutul şcolilor cu grafie latină, însă a declarat că este „profund îngrijorată de faptul că poziţiile părţilor
implicate sunt prea opuse, pentru ca problema să poată fi rezolvată rapid”.
În scopul evitării situaţiei de închidere a acestor şcoli, Astrid Thors a îndemnat părţile să ajungă rapid la un acord în conformitate cu recomandările OSCE.
Moldpres aminteşte că, la începutul lunii iulie, vicepremierul Eugen Carpov a anunţat elaborarea unui regulament care să stabilească statutul, drepturile şi competenţele şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.
Citeşte şi Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria