Consiliul Municipal al Elevilor București a realizat, în prima lună de la începerea școlii, o serie de consultări printre elevii din liceele bucureștene, privind modul în care se desfășoară orele de curs, dar și modul în care se respectă condiții sanitare impuse de pandemia de COVID-19.
Elevii care au răspuns chestionarului CMEB s-au plâns atât de nerespectarea condițiilor de distanțare și igienă de către unii elevi sau profesori, cât și de lipsa condițiilor adecvate de predare. 2.149 de elevi au răspuns la întrebări privind modul de desfășurare a orelor în liceele bucureștene, în timp ce 952 de elevi au răspuns unui sondaj care viza condițiile sanitare din liceele bucureștene.
Elevii se plâng de faptul că transmiterea unitară a suporturilor și materialelor de curs NU s-a realizat într-un procent de 37.7%, transmiterea tuturor cursurilor online, pe platforma agreată de instituțiile educaționale NU s-a realizat în conformitate cu prevederile legale într-un procent de 38,9%, transmitera unitară a temelor NU s-a realizat într-un procent similar de 38,2%.
De asemenea, mai bine de jumătate dintre elevi sunt deranjați de obligativitatea menținerii camerelor web deschise în timpul orelor online şi spun că au fost amenințați cu sancționarea prin trecerea absenței la oră și scăderea notei la purtare.
Mai mult, elevii spun că 21,6% dintre ei au colegi care nu au acces la internet sau nu beneficiază de device-uri pentru a putea participa la cursuri online, acest lucru încălcând dreptul la educație.
Elevii se plâng şi de faptul că în multe şcoli lipsesc camerele web în clase, acest lucru făcând imposibile orele de curs în scenariul galben.
De asemenea, elevii apreciază că mulţi profesori nu sunt pregătiţi să predea online.
În privinţa măsurilor anti-COVID-19 în şcoli, 36.8% din respondenţi au reclamat că sunt elevi şi profesori care nu poartă corect masca de protecţie. De asemenea, 13% dintre respondenţi au precizat că elevilii NU beneficiază de săpun, dezinfectant, hârtie și apă caldă în grupurile sanitare din şcoli. Elevii se plâng şi de faptul că sălile de curs au devenit din ce în ce mai neaerisite. Încrederea și sentimentul de siguranță resimțite în timpul orelor de curs fizice s-au diminuat și ele, de la 3,7 la 3,5.
Elevii se plâng şi de faptul că nu există o comunicare directă din partea direcţiunii a situaţiei epidemiologice din şcolile în care învaţă, că nu mai pot ieşi în recreaţii în aer liber.
Municipiul Bucureşti a înregistrat şi luni, 12 octombrie, cel mare număr de îmbolnăviri cu noul coronavirus comparativ cu celalalte judeţe din ţară. În Capitală au fost raportate luni 413 de cazuri de COVID-19.
Potrivit GCS, luni 12 octombrie 2020, coeficientul infectărilor cumulate în ultimele 14 zile în București este de 2,66.
Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, „la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, Direcțiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.”.