„Vorbim de o singură unitate de învăţământ în care cursurile au fost blocate timp de două zile, şi anume, miercuri şi joi. La celelalte cinci unităţi măsurile de profilaxie au fost puse în aplicare vineri. Mâine vor fi reluate cursurile, fără să fie afectat procesul de învăţământ. Deci, mâine, în toate cele şase unităţi de învăţământ – două şcoli şi patru grădiniţe – cursurile vor fi reluate la parametri normali”, a afirmat Zărescu, pentru Agerpres.
El a precizat că Primăria sectorului 4 va trimite în toate cele şase unităţi de învăţământ echipaje medicale suplimentare.
„Primăria sectorului 4 va trimite în toate aceste şase unităţi de învăţământ echipaje medicale suplimentare care să intervină în caz de nevoie şi care să-i ajute pe medicii din aceste unităţi de învăţământ să acţioneze în cazul în care vor exista cazuri de copii care vor avea de suferit, de exemplu, din cauza gripei. Deci, mâine vor fi aceste echipaje medicale în aceste şase unităţi şi, evident, şi în alte unităţi, dacă mai apar cazuri de gripă”, a mai spus Cristian Zărescu.
Duminică, specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au făcut verificări la unităţile de învăţământ unde în ultima perioadă s-au efectuat acţiuni de dezinfecţie pentru a vedea dacă elevii pot începe cursurile „în condiţii de securitate medicală optime”.
„La solicitarea Primăriei sectorului 4, astăzi, un echipaj format din specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a sosit la Şcoala 133, unitate de învăţământ care a fost închisă la începutul acestei săptămâni în urma unor evenimente. Vrem să măsurăm cu ajutorul celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dacă sunt depăşite sau nu pragurile de normalitate, după ce în această unitate şcolară au fost puse în aplicare măsuri de profilaxie. Vrem să ne asigurăm că mâine elevii pot începe cursurile în condiţii de securitate medicală optime şi că sănătatea niciunui copil nu este pusă în pericol. Să nu uităm că la această unitate, în urma punerii în aplicare a unor măsuri de profilaxie, 24 de elevi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Aici, la această şcoală, măsurile nu au fost repetate, dar pentru că au existat probleme marţi, am cerut să fie refăcute măsurătorile şi astăzi. De asemenea, mai sunt realizate măsurători şi în alte cinci unităţi de învăţământ din sectorul 4, după ce şi în aceste cinci unităţi au fost puse în aplicare măsuri de profilaxie”, a declarat consilierul primarului sectorului 4.
Cristian Zărescu a amintit că firmei care a realizat dezinfecţia la unităţile de învăţământ i-a fost reziliat contractul şi a fost realizat un nou contract, cu compania municipală de profil.
„A doua zi primarul a decis să rezilieze acest contract, s-a realizat într-un timp record, doar 24 de ore, un alt contract, cu o altă companie, mai exact cu compania municipală de profil. Această companie a pus în aplicare vineri măsurile de profilaxie, după ce unităţile de învăţământ ne-au solicitat acest lucru, întrucât chiar în ziua în care această şcoală a fost evacuată, noi mai aveam deja solicitări de la alte unităţi şcolare pentru astfel de măsuri”, a menţionat Zărescu.
Consilierul a afirmat că primăria îi invită pe părinţii copiilor afectaţi să se îndrepte în instanţă împotriva firmei care a realizat dezinfecţia.
„Primăria i-a invitat pe părinţi şi îi invită şi pe această cale să se îndrepte în instanţă împotriva companiei care a realizat marţi acele măsuri de profilaxie şi dacă părinţii doresc şi au nevoie de sprijin din punct de vedere juridic, noi, primăria, le stăm la dispoziţie. Ulterior, vom hotărî şi cel mai probabil şi noi, primăria, ne vom îndrepta în justiţie împotriva acestei firme, pentru că este clar, firma în momentul în care a pus în aplicare aceste măsuri a greşit undeva. Nu putem să spunem că nu a fost nicio greşeală în condiţiile în care au existat aceste probleme”, a precizat consilierul.