Întrebat care ar fi soluţia pentru ca elevii să meargă din nou la şcoală, ministrul Nelu Tătaru a răspuns că este nevoie „să scadă numărul de infectări”.
„În acest context nu putem vorbi (de redeschiderea şcolilor – n.r.)”, a mai susţinut ministrul.
Declaraţia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, vine după ce surse guvernamentale citate de edupedu.ro au declarat că autorităţile analizează redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, începând cu clasele mici.
Potrivit surselor citate, se ia în calcul redeschiderea pentru început a grădinițelor și a învățământului primar (clasele pregătitoare – IV-a). De asemenea, aceleaşi surse precizează că se lucrează la scenarii de redeschidere treptată a școlilor în toată țara, fără a se ține cont de rata de incidență a infectării cu noul coronavirus.
Discuțiile vin în contextul în care majoritatea statelor europene și-au ținut deschise școlile și au închis mall-urile, localurile, magazinele neesențiale și au restricționat circulația între regiuni.
Președintele Klaus Iohannis susține că se va păstra actualul sistem, iar acolo unde incidența cazurilor trece de 3 la o mie de locuitori, școlile vor rămâne închise.
„Există analiză care recomandă trecerea școlii în sistem online, de aceea s-a și hotărât ca atunci când incidența trece de 3 să se treacă în online. Știu că există voci care solicită redeschiderea școlilor. Eu am solicitat o analiză aprofundată experților și dacă apare vreo schimbare vă vom anunța„, a spus Klaus Iohannis.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat, marţi, că în 4.036 de unităţi de învăţământ sunt în scenariul roşu, iar preşcolarii şi elevii participă la cursuri online. În 367 de şcoli au fost înregistrate cazuri de infectare cu noul coronavirus.
3.669 de unități de învățământ apar în scenariul 3 din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.
8.543 de unități de învățământ figurează în Scenariul Verde care presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Alte 5.077 de unități de învățământ figurează în Scenariul galben. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.