Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că există riscul ca unele şcoli să nu poată funcţiona, din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor, el atrăgând atenţia autorităţilor publice să ia măsuri în acest sens. Soluţia este, spune ministrul, plafonarea preţurilor.
Întrebat, la Digi24, luni seară, dacă sunt în pericol şcolile din cauza facturilor uriaşe la utilităţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că există riscuri în acest sens, iar soluţia este plafonarea.
”Am atras atenţia şi în şedinţa de Guvern, trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor. Am dat un exemplu, al unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget. Soluţia e clară, plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condiţiilor legale. Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ceea ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Nicolae Ciucă aruncă bomba! Un milion de facturi vor fi recalculate: „Deciziile de plafonare se aplică de la 2 februarie”
Ministrul Educaţiei a precizat că plafonarea preţurilor la energie va fi clarificată în Guvern. ”Există o regulă de plafonare, înţeleg că ea va fi clarificată, la nivelul Guvernului, mai bine. Există, de asemenea, şi o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creşterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creşteri, deşi sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înţeleg că înseamnă creşterea costului la energia electrică”, a declarat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu cere amenzi pentru copiii care nu merg la şcoală „de frică”
Întrebat care este recomandarea sa, Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii trebuie să meargă la şcoală. ”Varianta este să meargă la şcoală şi să fie condiţii optime pentru derularea procesului de învăţământ, foarte clar. O să redau ceea ce a zis premierul, cel mai dramatic lucru este închiderea şcolilor, din orice motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Zeci de instituţii şi unităţi de învăţământ au primit facturi uriaşe la gaze pentru luna decembrie. Primăria Bârlad reclamă faptul că facturile uriaşe la utilităţi ”au îngenuncheat bugetul oraşului”, cele mai mari facturi fiind primite de unităţile de învăţământ. O singură şcoală a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună, în condiţiile în care Spitalul Municipal, care are opt pavilioane şi este cel mai mare consumator local, are o factură de 180.000 de lei.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că, în opinia sa, elevii pe care părinții nu-i trimit la școală de frică, atunci când în clasă există un caz Covid sau două și nu sunt contacți direcți, ar trebui să primească absențe.
„Ne scriu profesori că s-au trezit cu următoarea situație: în clasă este un caz sau sunt două, nu sunt trei ca să se închidă clasa, și mulți dintre părinții celorlalți copii nu-i mai trimit la școală. S-au trezit cu clase goale, doar pentru că au avut un caz sau două. Tocmai de-asta cred că este important să se cunoască aceste lucruri. În afară de ordinul comun Ministerul Educației- Ministerul Sănătății, există o metodologie INSP. În ordinul comun se prevede că încă de la apariția DSP face anchetă epidemiologică. Dacă respectă regulile și poartă masca de protecție așa cum trebuie s-o poarte în clasă, elevii nu sunt contacți direcți, conform metodologiei INSP. Totul e să respecți regulile. Și atunci trebuie să meargă la școală. DSP stabilește contacții direcți. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacții direcți. Și atunci, încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliți contacți direcți, dacă există, intră și ei în izolare. Clasa merge mai departe”, a mai spus Sorin Cîmpeanu luni seară.