„Am anunţat scenariile care sunt puse în ordinul de ministru comun pe care l-am anunţat deja şi este la Monitorul Oficial. Le transmit tuturor profesorilor, elevilor un an şcolar cu sănătate şi cât mai mult timp petrecut în spaţiul şcolii. 1 septembrie este prima zi a anului şcolar, 14 septembrie reprezintă data la care încep cursurile efectiv. La data de 1 septembrie cadrele didactice revin la unităţile de învăţământ” , a declarat Monica Anisie la România TV.
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii: Elevii care locuiesc cu persoane cu comorbidităţi sau vârstnice pot rămâne acasă
„Părinţii pot să opteze pentru învăţământ online. Copilul poate urmări cursurile care se desfăşoară în spaţiul şcolii. Dacă există solicitări din partea părinţilor pentru a desfăşura activitatea de învăţare de acasă în cazul în care în familie există persoane bolnave şi există riscul îmbolnăvirii cu coronavirus, acesta poate să ceară şcolii învăţarea în modul online. Am făcut o evaluare asupra pregătirilor privind deschiderea anului şcolar, în proporţie de 80% şcolile sunt pregătite, în proporţie de 65% avem echipamentul pregătit, este un procent dinamic. Le mulţumesc primarilor care achiziţionează echipamentul necesar pentru a putea organiza cursurile online” , susţine ministrul.
„În ordinul de ministru este prevăzut un metru distanţarea, unde nu este posibil se vor pune separatoare. Inspectoratele judeţene au anunţat că în majoritatea localităţilor în care nu existau bănci de o persoană, au reuşit să achiziţioneze. Şcolile sunt diferite, sălile de clasă sunt diferite, am luat decizia decentralizării, să dăm şcolilor autonomie să aleagă. Nu eu organizez clasele, ci fiecare unitate de învăţământ le organizează. Un ministru nu poate să organizeze fiecare şcoală în parte. Exista posibilitatea distanţării prin separatoare, există acest sistem hibrid, adica prin rotaţie” , a declarat Anisie.
„Fac un apel la responsabilitate, este important ca educaţie să continue. Trebuie să ne asumăm, să respectăm regulile de distanţare. În spaţiile închise suntem obligaţi să purtăm mască de protecţie. Şcoala trebuie să ofere mască elevilor care nu au, trebuie să aibă un stoc. Fiecare unitate de învăţământ are fondurile necesare pentru achiziţia de echipamente medicale, Guvernul României a alocat bani pentru achiţionarea acestora” , a încheiat aceasta.