La Târgu Mureș, clasicul brad de Crăciun a fost înlocuit cu o lucrare de-a dreptul bizară, care a stârnit reacții de tot felul. Localnicii care au trecut pe lângă bradul nonconformist au crezut că nu văd bine.
Structura metalică în formă de brad a fost acoperită cu sute de fulare colorate. Nimeni nu a înțeles de ce s-a optat pentru o astfel de decorațiune, fiind considerată ca lipsită de spiritul de sărbătoare.
Bradul are 10 metri înălțime și a fost amplasat în Piața Trandafirilor și deja a stârnit o mulțime de controverse. Acesta a ajuns subiectul de discuție dintre politicieni și locuitorii care aveau cu totul alte așteptări.
Decorațiunea a fost amplasată luni, 4 decembrie, în zona Ceasului de Flori din Târgu Mureș. Acesta este realizat din fâșii de material textil multicolor prinse de un schelet metalic care are o formă conică și seamănă foarte mult cu un cort.
Reacțiile au curs pe rețelele sociale: „Foarte frumos, se asemanănă cu un coif de clovn”/ „Horror! Simbolul sărbătorilor de iarnă?/ „Ăsta e brad sau cort?”/ „Pomul ăsta de iarnă se face din covoare că sunt invitați indienii apași”/ „Mulțumim frumos, domnule primar, doar cu ocazia asta vor înțelege și copiii noștri în ce locuiesc indienii”.
La scurt timp a venit și explicația pentru noul brad. Reprezentanții Festivalului Cultural Alternativ Kult, au scris, pe rețelele sociale, că lucrarea amplasată este, de fapt, „un brad de Crăciun tricotat manual, care unește indivizi și comunități”.
„La inițiativa unei organizații civile, bradul de Crăciun de anul acesta este un simbol al unității, care transcende diferențele individuale, politice, naționale și culturale.
Motto-ul festivalului nostru este „Poveștile ne leagă!”, iar acest slogan ne încurajează să îndrăznim să ne conectăm cu noi înșine și unii cu alții, pentru a putea încetini ritmul prea alert al vieții și pentru a ajunge la propria noastră poveste. Credem că mulți oameni mici, în multe locuri mărunte, dacă fac lucruri mici pot schimba fața lumii!
Povestea unui copac infinit începe cu primul pas, al tău! Dacă ne unim visele, indiferent de cultură, naționalitate, concepții şi preconcepții putem aşeza oraşul nostru pe harta lumii în cadrul unui record Guiness. Fii şi tu parte din acest proiect!
În septembrie 2022, Festivalul Cultural Alternativ Kult s-a adresat unor organizații sau indivizi să tricoteze sau să croșeteze un fular de festival comun, format din piese cu lățimea de 20 centimetri.
Inițiativei i s-au alăturat persoane fizice, familii, organizații civile, grupuri de dans, companii multinaționale, firme mici şi mijlocii, grădinițe, universități, asociații, primării şi personalități publice, formații din țară şi de peste hotare. Fularele au sosit din Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.
Participanții la acest proiect ne-au împărtășit cele mai amuzante povești de familie născute sau repovestite în timpul tricotării. Prima prezentare publică a fularului a avut loc la Kult Fest-ul din decembrie 2022, în Palatul Culturii. În iunie 2023, în Cetatea Medievală, publicul din Târgu Mureş a putut admira piesa de peste 2.500 de metri lungime, ca element decorativ al festivalului.
Festivalul nostru se pregătește și pentru doborârea unui record Guinness, la care şi tu poți să participi, la categoria fular de festival, care trebuie să fie format din piese tricotate manual din cât mai multe țări ale lumii. Acest fular multicultural va fi expus public în decembrie, pe bradul de Crăciun al orașului la Ceasul cu Flori.
Festivalul nostru a ajuns la a patra ediție, iar seria noastră de evenimente atrage publicul cu programe literare și de arte plastice, târg de carte, expoziții neobișnuite, prelegeri, discuții, prezentări de carte, activități interactive, ateliere, toate acestea, desigur, în proximitatea esențială a muzicii, concertelor și a petrecerilor”, se arată în comunicat.
Omul de afaceri Dan Mașca, fondator al Partidului Oamenilor Liberi Târgu Mureș, a combătut ideea de unitate prezentată de reprezentanții Kult, cu argumentul că proiectul a ocupat spațiul public fără să fi participat la vreun concurs transparent de proiecte.
„Cum anume să unească ceva ce tratează pe unii din comunitate altfel decât pe alții? Vezi cultura, sportul, firme etc. Spațiul public nu este doar al unora. Nu există nicăieri postat de la început de an vreun anunț prin care se pot depune proiecte ce susțin ideea de unire a unora cu alții. Dubla măsura nu a unit și nu va uni niciodată. Lipsa comunicării transparente, făcuta la timp, promovarea unora în defavoarea altora nu va uni niciodată”, a scris, pe Facebook, Dan Mașca.
Conducerea orașului și Kult Alternativ susțin că bradul din fulare tricotate ar urma să fie propus pentru intrarea în cartea recordurilor, pentru că ar fi format din cele mai multe piese de fular ajunse din cele mai multe țări ale lumii.
Zălăuanii nu au avut de ales și au făcut haz de necaz, după ce în centrul municipiului a fost montat, cu mare migală de o echipă coordonată de însuși viceprimarul Teodor Bălăjel. Între timp, bradul a dispărut.
„E de la Ikea, nu e gata de asamblat”/ „L-au făcut din puzzle, au mai pierdut din piese”/ „E cumpărat second-hand”/ „Au mai luat din crengi pentru sorcovă”, au fost câteva din glumele făcute de internauți.
Bradul nici nu a apucat să mai fie decorat. După ce a ajuns ținta ironiilor în online, cei de la Primărie au decis să îl coboare și să amplaseze altul.