Scoţienii RESCRIU istoria. Plebiscitul pentru INDEPENDENŢĂ zguduie Marea Britanie din temelii

Scoţienii vor rescrie joi istoria odată cu referendumul al cărui rezultat se anunţă foarte strâns, dar care în orice caz va schimba în profunzime chipul Marii Britanii.
Alina Costache
17 sept. 2014, 21:02
Scoţienii RESCRIU istoria. Plebiscitul pentru INDEPENDENŢĂ zguduie Marea Britanie din temelii

Un vot în favoarea independenţei Scoţiei va implica separarea de Marea Britanie, în caz contrar Scoţia urmând să beneficieze de un statut de autonomie sporită. Oricum, scrutinul va deschide un nou capitol în relaţiile epice şi adesea războinice dintre ‘Ţara Scoţilor’ şi vecinii din sud. În ultimii 1.400 de ani, teritoriul din nord şi-a schimbat statutul de circa zece ori, iar după Actul de Uniune din anul 1707 Scoţia a fost alternativ teritoriu suveran sau vasal al Londrei. Acum 8,3% din populaţia britanică va decide soarta ansamblului alcătuit din englezi, galezi, nord-irlandezi şi scoţieni.

Conform ultimelor sondaje, unioniştii, care sprijină ideea rămânerii Scoţiei în cadrul Marii Britanii, sunt cotaţi cu 53% din intenţiile de vot, astfel că diferenţa dintre cele două tabere se situează în marja de eroare şi orice rezultat este posibil.

Citeşte şi Clişee despre SCOŢIENI: Roşcovani, băutori de whisky, zgârciţi, patrioţi şi purtători de kilt

O victorie a partizanilor independenţei va fi şi un triumf personal pentru liderul acestora, Alex Salmond, premierul actualei Scoţii semi-autonome. Acest economist în vârstă de 59 de ani a ştiut să trezească aspiraţiile identitare ale scoţienilor, numai o treime dintre ei împărtăşind în urmă cu 20 de ani visul său al ‘unei noi ţări printre primele 20 cele mai bogate ale lumii’. Fiind şi un foarte bun strateg, el nu s-a mulţumit să impună guvernului de la Londra referendumul, dar l-a constrâns de asemenea să acorde noi prerogative, în special fiscale, parlamentului regional de la Holyrood, în eventualitatea respingerii independenţei.

Statutul internaţional al unui nou stat

Însă un vot favorabil independenţei va aduce şi complicaţii legate de statutul internaţional al noului stat, dar şi al Marii Britanii, precum şi posibile divergenţe de natură economică între cele două ţări. ‘Majoritatea juriştilor consideră că Marea Britanie, fără Scoţia, va fi statul succesor ce va rămâne membru al Uniunii Europene şi NATO, precum şi al Consiliului de Securitate al ONU, chiar dacă va trebui să-şi schimbe numele şi drapelul‘, subliniază jurnalistul şi scriitorul Peter Ridell.

În consecinţă, Scoţia va trebui să înceapă demersurile pentru admiterea în UE şi NATO după proclamarea oficială a independenţei pe 26 martie 2016. Până atunci se vor desfăşura negocieri intense între Londra şi Edinburgh, în urma cărora ar trebui să se tranşeze chestiuni delicate precum împărţirea rezervelor de petrol din Marea Nordului, a datoriei publice, controlul frontierei sau moneda noului stat, executivul lui David Cameron refuzând în principiu folosirea lirei sterline de către o Scoţie independentă.

Divorţ dureros

Premierul britanic a avertizat că un vot pentru independenţă va echivala cu ‘un divorţ dureros’, nu cu o ‘despărţire amiabilă’. ‘Va fi o tragedie dacă Regatul Unit se va scinda’, a mărturisit Cameron într-un interviu difuzat miercuri de revista The Times.

Citeşte şi Separarea Scoţiei de Marea Britanie, un DIVORŢ DUREROS

De altfel, rezultatul referendumului va avea implicaţii şi asupra viitorului politic al actualului şef al guvernului de la Londra, care ar risca să-şi vadă compromise şansele de a obţine un nou mandat de premier după alegerile de anul viitor. Conform analiştilor, un vot pentru independenţă va aduce trei opţiuni în faţa lui, respectiv demisia, un vot de încredere al parlamentului sau alegerile anticipate. Expertul în istorie constituţională John Barnes anticipează ‘o revoltă a conservatorilor’ pe fondul ‘gravei crize economice’. Totuşi, Cameron a exclus posibilitatea demisiei.

‘Liderii tuturor partidelor vor plăti’, crede la rândul său un alt expert în probleme constituţionale, Vernon Bogdanor, care estimează că şi laburiştii vor pierde numeroşi alegători scoţieni, însă ‘ţapul ispăşitor va fi cel mai probabil prim-ministrul’.

Dar chiar şi o victorie la limită a unioniştilor ar putea fi o bucurie de scurtă durată. Mai mulţi deputaţi englezi, galezi şi nord-irlandezi cer o autonomie sporită pentru provinciile lor, revendicări asemănătoare venind dinspre metropole precum Manchester sau Liverpool.

Citeşte şi Rasmussen: REFERENDUMUL din Scoţia nu va submina contribuţia Marii Britanii la NATO

Deocamdată totul se află în etapa scenariilor, serioase ori anecdotice, despre Regatul ‘Dezunit’. Unul dintre aceste scenarii vorbeşte despre creşterea tentaţiei Marii Britanii, fără Scoţia, de a părăsi Uniunea Europeană. Conform altui scenariu, bazat pe un sondaj, circa 700 de mii de scoţieni speriaţi de efectele negative ale independenţei, în special pe plan economic, ar putea să-şi facă bagajele. De asemenea, mass-media britanică relatează că sume considerabile de bani au fost transferate către nord, pentru a evita falimentul băncilor dacă populaţia panicată se va repezi să-şi retragă depozitele. În ce o priveşte pe Regina Elisabeta a II-a, ea ar putea fi nevoită să renunţe la vacanţele petrecute la castelul din Balmoral.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Ce se întâmplă în Dosarul Caracal. Este o răsturnare dramatică. Solicitare imediată a mamei Luizei Melencu
Capital.ro
Se schimbă toți banii. Bancnotele vor fi transformate în Euro. Decizia se aplică din 1 ianuarie 2026
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Contractul încheiat la distanță și obligațiile furnizorilor de telefonie. Ghid complet pentru utilizatori
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu câștigă alegerile! Anunțul care a îngrozit România. Au venit datele acum
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
UE pregătită să-și apere interesele economice în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux